Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Премиерът Кирил Петков и трима от министрите в кабинета прекараха 3 часа в среща с представители на превозвачите, които се готвят за национален протест в сряда, 18 май.

Кабинетът е предложил няколко конкретни решения по исканията на превозвачите - от премахване на акциза на газа, през опит за понижаване на цената на биодобавката, вдигане на лимита за регистрация по ДДС на малките превозвачи до 100 000 лв. и намаляване на ДДС за горивата на 9 на сто.

Петков ще постави още веднъж и на обсъждане евентуално снижаване на акциза на горивата пред Европейския съвет, макар че според финансовия вицепремиер Асен Василев това условие на превозвачите няма да може да се осъществи. Предстоят и разговори за промени по условията за събиране на такси от превозвачите през тол системата.

"Това, около което се обединихме, е, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин. Не е нормално състоянието на "Витиня" да изглежда по начина, по който изглежда. Българските превозвачи от години нямат нормален начин за превоз по толкова основна пътна артерия. Не е нормално да няма магистрала Хемус. Не е нормално да няма път Ботевград-Видин. Как може да има нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова години уж се правеше, а я няма днес. Обединили сме се в търсене на най-разумния начин да постигнем промяната. Но няма да стане през лозунги и позиции, ще стане със съвместна работа", каза Петков.

Въпреки възстановените разговори - превозвачите не се отказват от протестите си в сряда, но поемат ангажимент те да бъдат "мирни" и да не се блокира движението в градовете. В София по същото време ще се проведе и протест на служителите от градския транспорт, които ще правят шествия между 9 и 13 ч. в центъра на града.

"Благодаря на премиера за това, че поднесе извиненията си за предния път, когато ни посочи вратата. Поднасям извинения, ако по някакъв начин е провокирана тази реакция. Така би трябвало да бъде", каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която преди няколко седмици влезе в остър конфликт с Петков по време на поредната среща в Министерски съвет.

Тогава Милтенова прекъсна разговора на правителството с превозвачите, обвинявайки премиера, че губи време без да отговаря на исканията им, а той ѝ препоръча да напусне кабинета му, ако ѝ е досадно.

"В момента се опитваме да възстановим диалога, но протест утре ще има, защото нямаме никакви конкретни решения към днешна дата. Ние имаме морален ангажимент за нашите членове утре да излезем на този протест", каза още тя.

Разговорите между превозвачите и ресорните министри ще продължат във формат на работни групи.

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024