Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Премиерът Кирил Петков и трима от министрите в кабинета прекараха 3 часа в среща с представители на превозвачите, които се готвят за национален протест в сряда, 18 май.

Кабинетът е предложил няколко конкретни решения по исканията на превозвачите - от премахване на акциза на газа, през опит за понижаване на цената на биодобавката, вдигане на лимита за регистрация по ДДС на малките превозвачи до 100 000 лв. и намаляване на ДДС за горивата на 9 на сто.

Петков ще постави още веднъж и на обсъждане евентуално снижаване на акциза на горивата пред Европейския съвет, макар че според финансовия вицепремиер Асен Василев това условие на превозвачите няма да може да се осъществи. Предстоят и разговори за промени по условията за събиране на такси от превозвачите през тол системата.

"Това, около което се обединихме, е, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин. Не е нормално състоянието на "Витиня" да изглежда по начина, по който изглежда. Българските превозвачи от години нямат нормален начин за превоз по толкова основна пътна артерия. Не е нормално да няма магистрала Хемус. Не е нормално да няма път Ботевград-Видин. Как може да има нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова години уж се правеше, а я няма днес. Обединили сме се в търсене на най-разумния начин да постигнем промяната. Но няма да стане през лозунги и позиции, ще стане със съвместна работа", каза Петков.

Въпреки възстановените разговори - превозвачите не се отказват от протестите си в сряда, но поемат ангажимент те да бъдат "мирни" и да не се блокира движението в градовете. В София по същото време ще се проведе и протест на служителите от градския транспорт, които ще правят шествия между 9 и 13 ч. в центъра на града.

"Благодаря на премиера за това, че поднесе извиненията си за предния път, когато ни посочи вратата. Поднасям извинения, ако по някакъв начин е провокирана тази реакция. Така би трябвало да бъде", каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която преди няколко седмици влезе в остър конфликт с Петков по време на поредната среща в Министерски съвет.

Тогава Милтенова прекъсна разговора на правителството с превозвачите, обвинявайки премиера, че губи време без да отговаря на исканията им, а той ѝ препоръча да напусне кабинета му, ако ѝ е досадно.

"В момента се опитваме да възстановим диалога, но протест утре ще има, защото нямаме никакви конкретни решения към днешна дата. Ние имаме морален ангажимент за нашите членове утре да излезем на този протест", каза още тя.

Разговорите между превозвачите и ресорните министри ще продължат във формат на работни групи.

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024