Протестиращите ще блокират институции. Съдебната палата и министерствата са наред Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

След няколко поредни дни блокади на ключови кръстовища в столицата протестиращите предприемат нова стратегия - да организират демонстрации пред Съдебната палата, министерствата и други институции. Това обявиха инициаторите от "Отровното трио" във "Фейсбук", като създадоха събитие и го насрочиха за сряда (12 август) от 17:00 ч.

"Призоваваме ви да обсадим и опънем палатки пред всички възможни държавни учреждения: Съдебната палата, Министерството на отбраната, правосъдието, туризма, културата, спорта, финансите, труда и социалната политика, министерствата на вътрешните и външните работи, Европарламента! Докато свалим правителството!" - това се казва в създаденото днес събитие.

"Нуждаем се от още по-цялостно и безкомпромисно присъствие! Ако се организираме да блокираме изходите на държавните граници, исканията ни ще се изпълнят за едно денонощие!", добавят още организаторите на протестите.

"Отровното трио" споделя, че блокадата на кръстовищата е ефективна, защото привлича общественото внимание, но се превръща в още една причина за разединение между гражданите, която управляващите използват. "Нека обсадим ключовите институции и да пречим на когото трябва!", призовават те.

Все още не е ясно дали обявената промяна в стратегията означава освобождаване на блокираните кръстовища в София. "Орлов мост" е барикадиран вече няколко дни, а снощи майките на деца с увреждания, които освободиха в понеделник кръстовището на Софийския университет, се преместиха на жълтите павета пред Министерски съвет.

Днес предстои 34-а поредна вечер на антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Организаторите на протеста от „отровното трио“ дадоха брифинг, на който обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите.

На "Орлов мост" ситуацията е спокойна в очакване на превърналото се в традиция шествие, съобщи БНР. Блокирани остават възлови кръстовища в центъра на столицата - "Орлов мост", подходът към булевард „Цар Освободител“ до президенството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет.


Борисов подготвил "решения", за да "успокои хората"

"Съдебната власт е ратай на изпълнителната": 169 учени от БАН зоват за оставка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023