"Има много гняв, много ярост": Протестите в Гърция не спират Снимка: © Getty Images

Гневът около влаковата катастрофа в Гърция расте, а протестите в страната по този повод продължават вече втора седмица. Десетки хиляди се събраха на митинг в цялата страна в сряда на фона на поредна 24-часова стачка на работници.

Това е най-голямата протестна акция от 2019 г. насам. В нея са се включили над 60 хил. души, включително работници, студенти и учители.

Катастрофата на 28 февруари предизвика обществено възмущение заради лошото състояние на железопътната мрежа в страната. Стачкуващите твърдят, че инцидентът е резултат от годините на занемаряване на проблема, недостатъчните инвестиции в индустрията и недостигът на персонал - наследство от продължилата десетилетие дългова криза в Гърция.

Само в центъра на Атина над 40 000 души излязоха на шествие до парламента, скандирайки "Убийци!". За кратко се стигна и до насилие, когато група протестиращи се сблъска с полицията, която пусна сълзотворен газ срещу тях. Демонстрантите хвърляха бензинови бомби пред парламента и подпалиха микробус и кофи за боклук.

"Има много гняв, много ярост. За една минута разказът за развитието и растежа, за напредъка на Гърция, се срина напълно. За една минута загинаха нашите деца", казва 60-годишната София Амориану, докато се разхожда по главния площад "Синтагма" в Атина, държейки плакат с надпис "Техните печалби, нашите жертви".

Хиляди излязоха по улиците и във втория по големина гръцки град Солун, където група протестиращи хвърляше камъни по правителствена сграда.

Много от загиналите във влаковата катастрофа са студенти, връщащи се от тридневна ваканция. Предните вагони на пътническия влак, който е тръгнал от Атина с 350 души на борда, са се взривили при удара.

Правителството на страната, което е в очакване на нови парламентарни избори, обеща в сряда да поправи затруднената железопътна система. Министърът на транспорта Джордж Герапетритис заяви на пресконференция, че разбира гнева на гражданите.

"Нито един влак няма да потегли отново, ако не сме осигурили максимална безопасност на възможно ниво", каза той, след като обяви спирането на жп услугите, докато не се прегледа безопасността им.

Експерти от ЕС долетяха в Атина за специално съдебното разследване по казуса с жп транспорта в Гърция. От 2014 г. насам ЕС е предоставил 700 млн. евро за 16 транспортни проекта в Гърция, като по-голямата част от тях са свързани с модернизиране на железопътната мрежа. Разследването ще проучва защо сключените с ЕС договори, така и не са били изпълнени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024