Протестите в Казахстан: 26 демонстранти са убити, президентът нареди "да се стреля без предупреждение" Снимка: © Getty Images

Руските военни сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касим-Жомарт Токаев, който се надява на помощ за прекратяване на антиправителствените протести.

"Издадох заповед да се стреля без предупреждение за унищожаване на терористите", съобщи в обръщение към нацията държавният глава, който нарича демонстрантите "престъпници". Той благодари на руския президент Владимир Путин за "своевременно оказаната помощ по линия на Организацията по договора за колективна сигурност".

Властите обявяват все повече и повече жертви на демонстрациите, които започнаха в големите градове преди няколко дни заради повишените цени на газа. Интернет-блокадата продължава, за да може лидерите на протеста да нямат достъп до обществото.

Кореспондентът на BBC в региона качи видео от най-големия град Алмати, където опустошенията са най-големи. В клипа се чува поредица от изстрели.

"През цялата нощ в града се чуваха изстрели, които все още не са стихнали на някои места. На Площада на Републиката група екстремисти завардиха сградата на телевизионния канал MIR“, съобщава местната медия "Хабар 24".

Авторитарният президент нарича демонстрантите „терористи“, а ООН, САЩ, Великобритания и Франция призоваха за намаляване на напрежението.

В петък сутрин вътрешното министерство на Казахстан обяви, че 26 протестиращи са били убити – под претекст, че са „въоръжени престъпници“. Над 3000 души са били задържани от властите.

Загиналите сред силите на реда са общо 18, а 748 други са били ранени.

Президентът Токаев събра щаба за контратероризъм и се очаква по-късно в петък да се обърне към нацията през държавната телевизия.

В сряда той се обърна към Организацията на договора за колективна сигурност, в който участват Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Таджикистан. От чужбина вече са пристигнали около 2500 военни. Организацията твърди, че те са „миротворци“, които ще защитават държавата. Ще останат няколко дни или седмици, съобщава руската агенция РИА.

Американският Държавен департамент съобщи, че следи изкъсо разполагането на руски сили. „САЩ и светът ще следят за каквито и да е нарушения на човешките права“, каза говорителят.

Демонстрациите започнаха в неделя и оттогава насам протестиращите нахлуха в няколко институции, опожариха магазини и други обекти, както и автомобили. Протестът се превърна в политически. На някои места той беше потушен, но в Алмати бунтовете на гражданите срещу авторитарния режим продължават.

В страната няма ефективна политическа опозиция и управляващата партия печели всички избори с почти 100%. Президентът Токаев всъщност е посочен пряко от влиятелния си предшественик Нурсултан Назарбаев, въпреки че се яви на избори. До протестите Назарбаев оглавяваше Съвета за сигурност на Казахстан, като продължаваше да упражнява силно влияние върху властта. Преди няколко дни обаче подаде оставка.


Бунтът на Казахстан в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024