Снимка: © Getty Images

Руските военни сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касим-Жомарт Токаев, който се надява на помощ за прекратяване на антиправителствените протести.

"Издадох заповед да се стреля без предупреждение за унищожаване на терористите", съобщи в обръщение към нацията държавният глава, който нарича демонстрантите "престъпници". Той благодари на руския президент Владимир Путин за "своевременно оказаната помощ по линия на Организацията по договора за колективна сигурност".

Властите обявяват все повече и повече жертви на демонстрациите, които започнаха в големите градове преди няколко дни заради повишените цени на газа. Интернет-блокадата продължава, за да може лидерите на протеста да нямат достъп до обществото.

Кореспондентът на BBC в региона качи видео от най-големия град Алмати, където опустошенията са най-големи. В клипа се чува поредица от изстрели.

"През цялата нощ в града се чуваха изстрели, които все още не са стихнали на някои места. На Площада на Републиката група екстремисти завардиха сградата на телевизионния канал MIR“, съобщава местната медия "Хабар 24".

Авторитарният президент нарича демонстрантите „терористи“, а ООН, САЩ, Великобритания и Франция призоваха за намаляване на напрежението.

В петък сутрин вътрешното министерство на Казахстан обяви, че 26 протестиращи са били убити – под претекст, че са „въоръжени престъпници“. Над 3000 души са били задържани от властите.

Загиналите сред силите на реда са общо 18, а 748 други са били ранени.

Президентът Токаев събра щаба за контратероризъм и се очаква по-късно в петък да се обърне към нацията през държавната телевизия.

В сряда той се обърна към Организацията на договора за колективна сигурност, в който участват Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Таджикистан. От чужбина вече са пристигнали около 2500 военни. Организацията твърди, че те са „миротворци“, които ще защитават държавата. Ще останат няколко дни или седмици, съобщава руската агенция РИА.

Американският Държавен департамент съобщи, че следи изкъсо разполагането на руски сили. „САЩ и светът ще следят за каквито и да е нарушения на човешките права“, каза говорителят.

Демонстрациите започнаха в неделя и оттогава насам протестиращите нахлуха в няколко институции, опожариха магазини и други обекти, както и автомобили. Протестът се превърна в политически. На някои места той беше потушен, но в Алмати бунтовете на гражданите срещу авторитарния режим продължават.

В страната няма ефективна политическа опозиция и управляващата партия печели всички избори с почти 100%. Президентът Токаев всъщност е посочен пряко от влиятелния си предшественик Нурсултан Назарбаев, въпреки че се яви на избори. До протестите Назарбаев оглавяваше Съвета за сигурност на Казахстан, като продължаваше да упражнява силно влияние върху властта. Преди няколко дни обаче подаде оставка.


Бунтът на Казахстан в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне