Провал на балотажа за председател на 48 НС: Само ГЕРБ и ДПС гласуваха за Росен Желязков

Балотажът за избор на нов председател доведе до ситуация, в която Росен Желязков получи 103 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, но не достатъчно за да бъде избран.

Вторият кандидат на балотажа Никола Минчев (ПП) успя да спечели 98 гласа на втория тур, като добави към ПП и ДБ гласове от БСП.

Нито един от двамата няма повече от половината гласове на присъстващите в залата (налице са всички 240 души), което провали избора.

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов даде още 15 минути почивка на депутатите, докато се разреши спорът.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че ще трябва да се направи нов тур с номинации - това не пречи Желязков и Минчев да бъдат излъчени отново, но процедурата трябва да започне отначало. Докато не бъде избран председател, няма как депутатите да приключат работата си.

"Никой не се съобразява с хилядите български граждани, които са гласували за първата политическа сила - принципът е спечелилият изборите да излъчи председател", коментира Десислава Атанасова след фиаското.

Резултатите на кандидатите при втория тур:

Росен Желязков:

103 гласа "ЗА" - всички от ГЕРБ и ДПС

85 гласа "ПРОТИВ" - 52 от ПП, всички от "Възраждане", 2 от БСП и 4 от ДБ

52 гласа "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" - 1 от ПП, 23 от БСП, 16 от ДБ и всички от "БГ Възход"

Никола Минчев:

98 гласа "ЗА" - всички от ПП, БСП и ДБ

32 гласа "ПРОТИВ" - 5 от ГЕРБ и всички от "Възраждане"

110 гласа "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" - 62 от ГЕРБ, всички от ДПС и всички от "БГ Възход"


На първото гласуване Желязков повтори резултата си със 103 "За", от ГЕРБ и ДПС. На първия тур Минчев получи 74 гласа "за" от ПП и ДБ, както и един от БСП.

Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане" отпаднаха, след като и двамата получиха само по 27 гласа.

"Български възход" на Стефан Янев гласува единно "въздържал се" по всички кандидатури, но се очаква да прелее 12 гласа на Желязков при балотажа. Ако "Възраждане" гласуват против двете предложения, номинацията на ГЕРБ може да спечели с около 115 гласа.

Заседанието беше прекъснато за кратко по искане на Десислава Атанасова, за да се съберат ръководителите на парламентарни групи преди гласуването на балотажа.

Резултатите по кандидати на първия тур:

Росен Желязков:

103 "ЗА" - всички от ГЕРБ и ДПС

86 "ПРОТИВ" - 52 от ПП, всички от Възраждане и 7 души от ДБ

51 "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ" - 1 от ПП, всички от БСП, 13 от ДБ и всички от "БГ Възход".

Никола Минчев:

74 "ЗА" - всички от ПП и ДБ, и един от БСП

29 "ПРОТИВ" - 2 от ГЕРБ и всички от "Възраждане"

135 "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ" - 64 от ГЕРБ, всички от ДПС, 23 от БСП и всички от "БГ Възход".

Кристиан Вигенин:

27 "ЗА" - всички от БСП и 2 от ПП

31 "ПРОТИВ" - 1 от ГЕРБ, 2 от ДПС, всички от "Възраждане" и 1 от ДБ

181 "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ" - 66 от ГЕРБ, 50 от ПП, 34 от ДПС, 19 от ДБ и всички от "БГ Възход"

Петър Петров:

27 "ЗА" - всички от "Възраждане"

94 "ПРОТИВ" - 1 от ГЕРБ, 50 от ПП, всички от БСП, 18 от ДБ

118 "ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ" - 66 от ГЕРБ, 3 от ПП, всички от ДПС, 1 от ДБ и всички от "БГ Възход"

В началото на заседанието кандидатите за председател бяха четирима - номинацията на ГЕРБ Росен Желязков, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане".

Кандидатурите се гласуваха по азбучен ред на първото лично име. Ако никой от четиримата не спечели повече от 50% от гласовете на присъстващите в залата депутати, ще се проведе втори тур с двамата с най-силна подкрепа.

Победител от балотажа е този, който спечели повече гласове.

"Осъзнавайки, че е необходимо да се търси консенсус по фигурата на първия сред равни, аз представих нашата кандидатура на всички групи. Едни приеха поканата за разговори, други отказаха среща, трети заявиха, че имат собствен кандидат. Всички, чувайки номинацията на ГЕРБ, заявиха, че тя е много добра, Той е отличен юрист, диалогичен човек, опитен и балансиран администратор. Всички заявиха доверие и уважение", каза Десислава Атанасова, докато представяше Росен Желязков.

Тя го описа като човек, който "може да търси консенсус, да гарантира спазване на правилата и да носи отговорност".

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи Желязков като представител на най-голямата група - Цонев коментира, че само веднъж движението не е подкрепяло кандидата на първата политическа сила, защото тогава ГЕРБ е издигнало кандидатка, на която ДПС е искало оставката в предходния парламент.

Андрей Гюров представи кандидатурата на Никола Минчев, като посочи, че традицията да се избере председател от най-голямата парламентарна сила не е спазвана в силно фрагментирани парламенти.

"В такива ситуации е най-важно да се подходи мажоритарно с оглед на личните качества на конкретния кандидат. Номинираме човека, който се превърна в символ на професионализма и диалогичността в 47 НС - българските граждани разпознаха в него новия образ на българската политика, който да донесе така желаната от всички промяна", каза Гюров.

Корнелия Нинова номинира Кристиан Вигенин като човек с "опит, който ще му позволи да организира най-добре рабтоата в този фрагментиран парламент".

"Вие се убедихте, че той поемаше управлението на залата в най-трудни моменти и се справяше в ситуацията - той беше и опора и ментор на младите колеги от ПП. Ние се отнасяме с уважение към останалите кандидати, но призоваваме за подкрепа за Кристиан Вигенин, който ще гарантира спазване на конституцията, гарантиране на правото на изразяване и недопускане на нарушаване на правата и достойнството на НС", каза тя.

Цончо Ганев представи кандидата Петър Петров от "Възраждане" за председател на НС.

"От една страна за тази позиция е нужен професионалист, от друга страна - да не провежда политики на потъпкване на опозицията, както се случваше в годините на управление на ГЕРБ. В 47 НС опозицията пак беше мачкана", обяви Ганев.

Депутати от ПП и БСП вече дадоха сигнал, че са готови да си разменят подкрепа, ако съответният кандидат успее да стигне до втория тур срещу Желязков.В подкрепа на Желязков застават ГЕРБ и "Български възход".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024