Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен Снимка: © Getty Images

Министерството на културата засега не открива нарушения в други държавни културни институти, подобни на тези в Разград и Смолян. Проверките в българските театри обаче са установили други нередности. Това става ясно от прессъобщение на ведомството.

Проверка на Сметната палата за финансовия отчет за 2023 г. е открила няколко злоупотреби. Има данни за нарушения на театри, при които са отчитани по две представления на ден, при реално изиграно едно. Целта е по този начин института да получи по-голяма субсидия.

В няколко театъра са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление, като разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите, посочват от министерството.

На много места договорите са подписвани само от директора, въпреки че задължително се изискват подпис и от главния счетоводител.

Проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен и Варна, но към момента не се съобщават повече подробности за тези нередности.

Проверките започнаха този месец след два скандала - в Смолян и Разград. В последния беше установено, че над 40 души са били назначени на фиктивни договори и са получавали необяснимо високи заплати, а общата сума на предполагаемата щета е почти 1 млн. лв.

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма подобни нарушения в другите държавни културни институти. Установена е обаче непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента се проверява.

От Министерството посочват, че разследванията са установили още неща. Отправени са критики към дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, че са допуснати грешки при определянето на приходите, които не следва да се субсидират, както и технически грешки за определяне на субсидиите за всеки институт от дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”.

Установено е, че в Министерството не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти. В момента в МК се извършват проверки на двете дирекции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024
Бизнес

Mercer: За пръв път от 2022 г. ръстът на заплатите в България изпреварва инфлацията

Със 7% средно са се увеличи заплатите в България през 2024

13:34 - 17.10.2024