Проверка в МВнР заради служебния паспорт на Васил Божков

Министерството на външните работи ще направи проверка на всички дипломатически и служебни паспорти, които са издадени в последните 10 години.

Проверката е възложена от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева на инспектората в МВнР, след като проверка на "Биволъ" показа, че издирваният бизнесмен Васил Божков е разполагал със служебен паспорт като член на ръководството на Българския съюз за физкултура и спорт.

Междувременно прокуратурата призова на разпит зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев. По-рано е разпитана и Екатерина Захариева по повод документите, които са издадени на Божков и неговия бизнес-партньор Георги Попов (официален собственик на ПФК "Левски").

"Ако трябва, ще препоръчаме изменение в нормативната уредба. Служебният паспорт не дава имунитет, нито привилегия при преминаване на границата освен в случаите, в които имаме двустранен договор за освобождаване от краткосрочни визи. Ако трябва, ще анулираме издадени вече паспорти. Всяко съдействие на прокуратурата съм готова да окажа. Аз не бих нарекла “привиквана”, бях призована да давам свидетелски показания по тези два паспорта, така че съм казала всичко, което знам, и при поискване ще изпратим всички документи. На тези две лица паспорти са издавани от 2011 г., но не са ги ползвали последните преиздавани за излизане от България", казва Екатерина Захариева, цитирана от БНТ.

В края на миналата седмица МВнР обяви, че Божков и Попов са получили нови служебни паспорти на 26 август 2019 г. в качеството си на членове на УС на БСФС. Процедурата е съгласувана и с Министерството на младежта и спорта, което побърза да се разграничи от казуса, като посочи, че "не е инициатор" на издаването на документите.

Божков и Попов са притежавали служебни паспорти още преди 2016 г., но са продължили с молбите за преиздаването им след изтичане на срока на валидност.

БСФС е самостоятелно юридическо лице и не е част от лицензираните спортни федерации на Министерството на младежта и спорта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024