Министерството на външните работи ще направи проверка на всички дипломатически и служебни паспорти, които са издадени в последните 10 години. 

Проверката е възложена от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева на инспектората в МВнР, след като проверка на "Биволъ" показа, че издирваният бизнесмен Васил Божков е разполагал със служебен паспорт като член на ръководството на Българския съюз за физкултура и спорт. 

Междувременно прокуратурата призова на разпит зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев. По-рано е разпитана и Екатерина Захариева по повод документите, които са издадени на Божков и неговия бизнес-партньор Георги Попов (официален собственик на ПФК "Левски"). 

"Ако трябва, ще препоръчаме изменение в нормативната уредба. Служебният паспорт не дава имунитет, нито привилегия при преминаване на границата освен в случаите, в които имаме двустранен договор за освобождаване от краткосрочни визи. Ако трябва, ще анулираме издадени вече паспорти. Всяко съдействие на прокуратурата съм готова да окажа. Аз не бих нарекла “привиквана”, бях призована да давам свидетелски показания по тези два паспорта, така че съм казала всичко, което знам, и при поискване ще изпратим всички документи. На тези две лица паспорти са издавани от 2011 г., но не са ги ползвали последните преиздавани за излизане от България", казва Екатерина Захариева, цитирана от БНТ.

В края на миналата седмица МВнР обяви, че Божков и Попов са получили нови служебни паспорти на 26 август 2019 г. в качеството си на членове на УС на БСФС. Процедурата е съгласувана и с Министерството на младежта и спорта, което побърза да се разграничи от казуса, като посочи, че "не е инициатор" на издаването на документите. 

Божков и Попов са притежавали служебни паспорти още преди 2016 г., но са продължили с молбите за преиздаването им след изтичане на срока на валидност. 

БСФС е самостоятелно юридическо лице и не е част от лицензираните спортни федерации на Министерството на младежта и спорта. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени