Путин и Макрон се договориха експерти да влязат в АЕЦ "Запорожие" Снимка: © Getty Images

Служители на ООН ще получат разрешение да посетят и инспектират ядрения комплекс в Запорожие. Това стана ясно, след като руският президент Владимир Путин и френският му колега Емануел Макрон се договориха за това в телефонен разговор.

Решението идва в момент, когато твърденията за сражения в близост до украинската централата продължават, като се съобщава, че четирима цивилни са били ранени от руски обстрел.

В изявление на Кремъл се посочва, че Путин се е съгласил да предостави на следователите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "необходимото съдействие" за достъп до централата в Запорожие. От началото на март тя е под руска окупация, но украински техници все още я управляват под ръководството на Кремъл.

"Двамата лидери отбелязаха важността" на изпращането на експертите на МААЕ в централата за оценка на "ситуацията на място", казват руските власти.

 Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие" Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие"

Генералният директор на МААЕ, която е надзорник на ООН по ядрена сигурност, приветства изявлението на президента Путин и заяви, че е готов сам да проведе посещение в централата.

"В тази изключително нестабилна и деликатна ситуация е от жизненоважно значение да не се предприемат нови действия, които биха могли допълнително да застрашат безопасността и сигурността на една от най-големите атомни електроцентрали в света", заяви Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства идеята за инспекция в свое обръщение, но заяви, че конкретните подробности все още се уточняват.

"Ако руското изнудване с радиация продължи, това лято може да влезе в историята на различни европейски държави като едно от най-трагичните за всички времена", каза той.

Киев твърди, че Русия е превърнала централата в своя база, като е разположила военно оборудване, оръжия и около 500 войници, които използват обекта като щит, за да атакуват градове от другата страна на река Днепър. През последните седмици районът около съоръжението беше подложен на силен артилерийски обстрел, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаките.

Украинските власти заявиха, че руският обстрел в района е продължил и в петък, като съобщиха за четирима ранени цивилни в град Марханец, който се намира от другата страна на реката, в близост до комплекса.

Междувременно Кремъл представи писмо до Съвета за сигурност на ООН, в което обвинява другата страна, че подготвя "провокации" в Запорожската атомна електроцентрала. Руските власти твърдят, че украинците искат да предизвикат "това, което те смятат за малка авария", състояща се в изтичане на радиация, което би могло да доведе до обвинения на Русия в "ядрен тероризъм".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023