Снимка: © Getty Images

Служители на ООН ще получат разрешение да посетят и инспектират ядрения комплекс в Запорожие. Това стана ясно, след като руският президент Владимир Путин и френският му колега Емануел Макрон се договориха за това в телефонен разговор.

Решението идва в момент, когато твърденията за сражения в близост до украинската централата продължават, като се съобщава, че четирима цивилни са били ранени от руски обстрел.

В изявление на Кремъл се посочва, че Путин се е съгласил да предостави на следователите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "необходимото съдействие" за достъп до централата в Запорожие. От началото на март тя е под руска окупация, но украински техници все още я управляват под ръководството на Кремъл.

"Двамата лидери отбелязаха важността" на изпращането на експертите на МААЕ в централата за оценка на "ситуацията на място", казват руските власти.

 Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие" Руска военна техника е заснета на 130 м от реактор в АЕЦ "Запорожие"

Генералният директор на МААЕ, която е надзорник на ООН по ядрена сигурност, приветства изявлението на президента Путин и заяви, че е готов сам да проведе посещение в централата.

"В тази изключително нестабилна и деликатна ситуация е от жизненоважно значение да не се предприемат нови действия, които биха могли допълнително да застрашат безопасността и сигурността на една от най-големите атомни електроцентрали в света", заяви Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства идеята за инспекция в свое обръщение, но заяви, че конкретните подробности все още се уточняват.

"Ако руското изнудване с радиация продължи, това лято може да влезе в историята на различни европейски държави като едно от най-трагичните за всички времена", каза той.

Киев твърди, че Русия е превърнала централата в своя база, като е разположила военно оборудване, оръжия и около 500 войници, които използват обекта като щит, за да атакуват градове от другата страна на река Днепър. През последните седмици районът около съоръжението беше подложен на силен артилерийски обстрел, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаките.

Украинските власти заявиха, че руският обстрел в района е продължил и в петък, като съобщиха за четирима ранени цивилни в град Марханец, който се намира от другата страна на реката, в близост до комплекса.

Междувременно Кремъл представи писмо до Съвета за сигурност на ООН, в което обвинява другата страна, че подготвя "провокации" в Запорожската атомна електроцентрала. Руските власти твърдят, че украинците искат да предизвикат "това, което те смятат за малка авария", състояща се в изтичане на радиация, което би могло да доведе до обвинения на Русия в "ядрен тероризъм".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер