Путин назначи бившия си охранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет Снимка: © Getty Images

Владимир Путин е назначил своя бивш телохранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет.

Това е консултативният орган на руския държавен глава. В него участва министър-председателят, председателите на двете камари на парламента, ръководителят на президентската администрация и ръководителите на съставните образувания на Руската федерация.

Останалите членове се назначават лично от президента на страната, както в случая с Дюмин.

Подписаният от Путин указ за назначаването му на поста беше публикуван на уебсайта на Кремъл в сряда сутрин.

Международни медии съобщават, че по мнение на много бивши кадри в президентството Путин вижда Дюмин като свой наследник.

Въпреки че 71-годишният руски президент започна нов шестгодишен мандат в началото на май, името на новоназначения секретар, наред с други, отдавна е обект на спекулации сред политическия елит на Москва.

51-годишният Алексей Дюмин постъпва още през 1995 г. в руската Федерална служба за охрана (ФСО), която осигурява сигурността на кремълския елит. Работил е с бившия президент Борис Елцин и с бившия премиер Виктор Черномирдин, като ги е придружавал и на международни пътувания

Той охранява Путин по време на първия и втория му мандат, става негов личен адютант и по време на междинния му премиерски мандат. Работил е и като заместник-началник на ГРУ (руското военно разузнаване).

Преди да бъде назначен за съветник на президента по-рано този месец, той е бил губернатор на Тулска област на юг от Москва, ключов център на военната индустрия, отбелязва агенция "Ройтерс".

Завръщането на Дюмин във федералната политика в Москва - където той ще съветва Путин по въпроси, свързани с военнопромишления комплекс - съвпадна с уволнението на Сергей Шойгу като министър на отбраната и назначаването му за ръководител на Съвета за сигурност на Русия.

„Дюмин ще се грижи за Министерството на отбраната, от една страна, и ще балансира Шойгу и ограничава влиянието му от друга“, казва анонимен правителствен служител пред изданието "The Moscow Times".

Смята се, че Дюмин неофициално е подкрепял основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в конфликта му с руското министерство на отбраната и по време на военния метеж през юни 2023 г. и е преговарял с лидера на наемниците.

Досегашният военен министър Сергей Шойгу също беше част от най-тясното обкръжение на Путин, като дори го придружаваше го в широко отразяваните в медиите ловни и конни походи в Сибир. Почти 20 г. беше ръководител на Министерството на извънредните ситуации, преди да поеме МО. Две години след началото на войната в Украйна обаче се проявиха всички слабости на руската армия - тежка корупция, недовършени мегаломански проекти за нови оръжия, неадекватно планиране и командване.


САЩ още не дава на Украйна да стреля по цели в Русия с американски оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024