Путин отвори вратичка за нов мандат след 2024 г. Снимка: © Getty Images

Владимир Путин може да запази президентската си власт дори след края на втория му мандат през 2024 г. благодарение на последното предложение за промяна в конституцията, внесено от Валентина Терешкова.

В момента основният закон на страната гласи, че "едно и също лице не може да заема длъжността Президент на Руската федерация за повече от два поредни мандата".

83-годишната депутатка от "Единна Русия" (първата жена, пътувала в космоса) внесе предложението за поправка на този текст със следните аргументи:

"Въпросът, който вълнува и дори тревожи хората, е какво ще се случи след 2024 г. И разбирам защо. Въпросът все пак не е само за длъжността на държавния глава, но и за човека, на когото се има доверие, който вземаше решения и отговаряше за тях при най-сложните обстоятелства. Човек, на когото хората са свикнали да разчитат и да се доверяват. Имаше много срещи с избиратели и практически навсякъде те говореха за бъдещето, за това кой ще поеме отговорността за страната. Имаше различни предложения. Някои директно казваха, че Путин трябва да остане. Други се обявяваха за обновление на властта, за нови лица, но и те правиха уговорка - "нужно е все пак Путин да е наблизо". Защо да градим някакви изкуствени конструкции? Трябва да предвидим всичко - честно, открито и публично. Или изобщо да премахнем ограниченията за броя на президентските мандати от конституцията. Или ако ситуацията го наложи, а най-важното - ако хората го поискат - да заложим в закона възможност за действащия президент да бъде избран отново на тази длъжност, вече в съответствие с променената конституция".

Предложението й беше посрещнато с аплодисменти от депутатите в залата, като ръководителят на групата на "Единна Русия" Сергей Неверов обяви, че партията ще го подкрепи.

Самият Владимир Путин се разграничи колебливо от първото й предложение - за отмяна на ограничението на мандатите - но отвори вратичка за възможността да остане на президентския пост и в бъдеще.

"Все още има много уязвимости в страната. Това се отнася както за вътрешната стабилност, така и за социалното съгласие. Затова е разбираемо, че възниква въпросът как ще се формулира институтът на президентската власт. Уверен съм, че ще дойде време, когато властта няма да е толкова персонифицирана. Прекрасно осъзнавам и собствената си отговорност. По-голямата част от обществото чака моите оценки. Смятам и съм дълбоко убеден, че силният президентски верикал е абсолютно необходим на нашата страна. Днешната ситуация в икономиката отново ни напомня за това. Преди всичко това е нужно за стабилността. Съществува парламентарна демокрация, но на днешния етап от нашето съществуване това не е подходящо за нас. Отнасяме се с огромно уважение към Валентина Терешкова. Да изключим правилото за мандатите от конституцията - подобна идея прозвуча по време на моята среща в Петербург. Тогава казах, че не искам да се връщаме към времената на Съветския съюз. Не мога да скрия, че не бях коректен. Беше некоректно изказване, защото в СССР нямаше избори", каза Путин пред Думата, но допълни:

"Все още не сме преодолели всичко, което се случи след разпада на СССР. Стабилността трябва да е прироритет, когато държавата има много проблеми. Ние не приемаме поправки за една година. Надявам се, че го правим с по-отдалечена историческа перспектива - за 30-50 години. В такава дългосрочна перспектива обществото трябва да има гаранции, че редовната смяна на властта ще бъде осигурена. Тя е нужна за динамиката на развитието на страната. Смятам за нецелесъобразно да премахнем ограниченията на броя мандати от конституцията. По второто предложение, което дава възможност на действащия президент да участва в конкурентни избори - по принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие, а именно, ако Конституционният съд на Руската федерация даде официално заключение, че такава поправка няма да противоречи на принципните и основните положения на конституцията".

Предложенията за промени в конституцията ще бъдат подложени на референдум в края на април. Процесът беше иницииран по идея на самия Путин, която беше разчетена като сигнал за подготовката му за наследник след 2024 г.

За целта Путин предложи доброволен отказ от няколко правомощия по отношение на назначаването на правителството, прокурорите и върховните съдии, с изключение на силовите министри.

Анализатори на Русия смятаха за слабо вероятно повторението на случая от 2008-2012 г., когато Путин отстъпи президентската власт за един мандат на Дмитрий Медведев и за 4 години пое ролята на министър-председателя.

Ако Конституционният съд обаче даде зелена светлина за промяната, 67-годишният Путин ще може да се кандидатира "на чисто" и евентуално да запази своя пост до 2036 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП решава как да накаже общинските съветници, подкрепили председателя на СОС

Партията вече обяви, че те вече не я представляват в СОС

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024