Путин заплаши с конфликт с Финландия, след като Западът я „вкарал в НАТО“ Снимка: © Kremlin

Владимир Путин предупреди, че ще има „проблеми" със съседката на Русия по граница - Финландия.

Това се случи след като страната се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) по-рано тази година.

Присъединяването на Финландия към НАТО бележи голяма промяна в пейзажа на сигурността в Северна Европа. Границата на Финландия с Русия обхваща около 1300 километра.

Путин прие това като удар, след като отдавна отправяше предупреждения срещу разширяването на НАТО.

„Те (Западът) превзеха Финландия и я въвлякоха в НАТО! Защо? Имахме ли спорове с Финландия? Всички спорове, включително тези от териториално естество в средата на 20-ти век, са решени отдавна“, каза президентът на РФ в интервю, публикувано в неделя от държавната телевизия „Россия 1“.

Нямаше проблеми, но сега ще има, защото ще създадем Ленинградски военен окръг и определено ще съсредоточим военните си части там“, добави Путин.

Той също така отхвърли забележките на президента на САЩ Джо Байдън и ги нарече "пълни глупости".. По-рано този месец американският държавен глава предупреди, че руският президент „ще продължи“ (с инвазиите бел.ред.), ако превземе Украйна. С това Байдън също предположи, че Русия в крайна сметка може да атакува съюзник в НАТО и да въвлече американски войски в конфликт.

Путин коментира, че Русия „няма причина, нито геополитически интерес, нито икономически, политически или военен - да се бие със страните от НАТО“. Той добави и че Москва няма никакви териториални претенции към страните от НАТО.

„Нямаме желание да разваляме отношенията със страните от НАТО, заинтересовани сме да развиваме отношенията“, гласят думите на Путин.

Путин предупреждава за конфликт с Финландия, след като Западът я „вкара в НАТО“.

Граничен спор

Финландия стана 31-ият член на НАТО, когато се присъедини през април. С това страната удвои пряката граница на алианса за сигурност с Русия.

Още преди Путин да започне инвазията си в Украйна, той поиска НАТО да ограничи разширяването си. И все пак именно войната „промени средата за сигурност на Финландия“ като стимулира желанието на скандинавската нация да се присъедини към алианса - това каза президентът Саули Ниинистьо през май 2022 г., когато обяви, че страната му ще се стреми към членство в НАТО.

В рамките на няколко месеца след присъединяването финландското правителство заяви, че ще похарчи около 143 милиона долара за изграждане на бариерни огради по източната граница на Финландия с дължина 1300 км. с Русия, където преди имаше слаба защита.

Тази седмица Финландия отново затвори цялата си граница с Русия заради твърдения, че стотици хора се опитват да преминат без виза.

След предишното затваряне миналия месец, финландският премиер Петери Орпо обвини Русия, че „позволява инструментализирането на хора и ги насочва към финландската граница при сурови зимни условия."

,,Финландия е решена да сложи край на това явление.", каза Орпо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024