Путин призова за военен преврат в Украйна, Съветът на Европа отлъчи Русия Снимка: © Getty Images

В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна инвазия в Украйна. Вижте какво се случи до момента - тук. Следете всичко най-важно от втория ден на конфликта:

19:20 ч. - Украинският президент Володимир Зеленски и представители на администрацията му показаха, че са в Киев в очакване на напаението на руската армия.

"Защитаваме нашата независимост, защитаваме нашата държава и така ще бъде".

17:20 ч. Комитетът на министрите към Съвета на Европа е прекратил членството на Русия заради военната агресия срещу Украйна. Решението е взето с мнозинство от 42 гласа от общо 47 страни по искане на Полша и Унгария. Още преди ден организацията обяви, че ще наложи санкции заради нарушенията от руска страна на задълженията й като държава член.

Очаква се Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да се събере на 13 март, за да гласува окончателното излкючване на Москва.

Според предварителна информация - представителите на Армения и Русия са гласували против решението, Турция - с въздържал се, а от Азербайджан не са присъствали на гласуването.

17:00 ч. Путин се появи в ново видео и призова за военен преврат в Украйна

Президентът на Русия направи обръщение, в което призова украинските войници да "вземат властта в свои ръце".

"Изглежда, че на нас ще ни е по-лесно да се договорим с вас, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, която стои в Киев и е взела за заложници целия украински народ", обяви Путин.

Очаква се тази вечер да се проведе поредно заседание на Съвета за сигурност на Русия.

16:45 ч. - Китайският президент Си Дзинпин призова Путин да реши конфликта с Украйна чрез преговори

Си Дзинпин е разговарял по телефона с Владимир Путин и го е призовал да използва "балансирани преговори" за разрешаване на кризата с Украйна.

Това е първият разговор между двамата след срещата им при откриването на Олимпийските игри.

Си Дзинпин е потвърдил, че Пекин "уважава суверенитета и териториалната цялост на всички държави".

15:10 ч. - Зеленски призова за преговори с Путин, той е готов да откликне

В ново видеопослание, излъчено в петък, президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за преки преговори с руския лидер Владимир Путин. Украинският държавен глава заяви: "Бих искал отново да се обърна към президента на Руската федерация. В момента в цяла Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за преговори, за да спрем смъртта на хората".

Русия е готова да прати в Минск делегация на ниво представители на министерствата на отбрана, на външните работи и администрацията на президента за преговори с Киев, отвърна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано Зеленски се върна към темата за международните санкции срещу Русия, които настоява да бъдат много по-строги. "Европа има достатъчно сили, за да спре тази агресия. Какво да очакваме от европейските държави - премахване на визите за руснаци, изключване от системата SWIFT, пълна изолация на Русия, оттегляне на посланиците, петролно ембарго, затваряне на въздушното пространство - всичко това трябва да бъде поставено на масата днес", каза той.

Зеленски отправи и директен призив към хората в Европа: "Излезте, излезте на площадите. Искайте прекратяване на тази война. Това е ваше право. Когато в Киев падат бомби, това се случва в Европа, а не само в Украйна. Когато ракетите убиват нашите хора, това е убийство на всички европейци. Призовете правителствата си Украйна да получи повече финансова и военна помощ. защото тази помощ е помощ за вас, за Европа. Това не е само нахлуване на Русия в Украйна. Това е началото на война в Европа".

В телефонен разговор в петък с китайския президент Си Дзинпин Путин е заявил, че Москва е "готова да води преговори на високо равнище" с Украйна, според китайската държавна телевизия CCTV.

14:00 ч. - САЩ: Киев може да падне до дни

Според два източника на CNN, запознати с последните разузнавателни данни, служителите на американското разузнаване са обезпокоени, че Киев може да попадне под руски контрол до няколко дни. Те казват, че столицата ще бъде превзета в рамките на 1-4 дни след руската инвазия.

Руските сили са се придвижили на 20 мили от Киев, съобщиха висши представители на администрацията пред законодателите в американския парламент. Според източниците, официалните лица смятат, че Русия е срещнала по-силна съпротива от страна на украинските сили, отколкото е очаквала.

Служители на западното разузнаване заявяват, че планът на Москва е да свали правителството в Киев и да установи марионетно правителство.

12:50 ч. - Екип на CNN посети мост, по който се преминава от контролираните от Русия райони към Херсон, Южна Украйна. Около него се водеха боеве още вчера. Екипът на американската телевизия е станал свидетел на четири големи кратера от снаряди, 10 изхвърлени украински бронирани машини и няколко загинали, но украинците, изглежда, са успели да отблъснат врага.

В петък сутринта CNN са видели и ниско прелитащи самолети. Твърди се, че руските сили се намират точно от другата страна на моста, на скрити позиции. Междувременно цивилни граждани все още се движат по моста.

12:33 ч. - По данни на украинските власти, от началото на руското нахлуване в четвъртък само в района на Киев на резервистите са раздадени около 18 000 оръжия и боеприпаси.

В съвместно изявление министърът на отбраната Олексий Резников и Валерий Залужний, началник на щаба на въоръжените сили, заявиха, че има още оръжия. "Скоро ще получим допълнителна подкрепа със съвременни оръжия и други ресурси от нашите партньори", казаха те.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски нареди обща военна мобилизация. Той заяви, че "с цел осигуряване на отбраната на държавата, поддържане на бойната и мобилизационната готовност на Въоръжените сили на Украйна и другите военни формирования" е разпоредена широка мобилизация, включително в столицата Киев и всички големи градове на Украйна.

Това включваше и забрана за напускане на страната от всички граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години, според Държавната гранична служба.

11:23 ч. - Отбранителните сили на Украйна призовават всички цивилни граждани да се присъединят към тях - независимо от възрастта си (дори ако са непълнолетни)

Изявлението на командващия войските Юрий Галушкин, публикувано в Twitter, гласи: "Днес Украйна се нуждае от всичко. Всички процедури за присъединяване са опростени. Носете със себе си само паспорта си и номера на личната карта. Няма възрастови ограничения".

10:53 ч. - Видеоклипове в социалните мрежи показват как руски танкове преминават през Оболон - район, намиращ се на север от центъра на Киев.

Преди час украинското министерство на отбраната потвърди, че руските сили са проникнали в жилищния квартал. BBC потвърждава, че танковете са заснети именно в Оболон.

10:50 ч. - Руските военни сили се прицелват към десетки цивилни обекти, предупредиха от Министерството на вътрешните работи на Украйна.

"Руснаците казват, че не нанасят удари по цивилни обекти, но през последните 24 часа са поразени 33 такива", заяви Вадим Денисенко от ведомството пред агенция Reuters.

Руските сили са се приближили до Киев, след като бързо настъпиха от множество фронтове в северната, източната и южната част на Украйна от началото на инвазията в четвъртък.

Украински официални лица заявиха, че руски оперативни работници вече са в столицата, като призовават местните жители да отвърнат на удара с коктейли "Молотов".

10:45 ч. - Началникът на военните сили на Украйна Валерий Залужний заяви, че армията на страната успешно се противопоставя на руските сили, които настъпват от север.

Залужний каза, че украинските сили са успели да отблъснат пробива на руските войски в района на Чернигов, северно от столицата Киев. Вражеските превозни средства са били принудени да отстъпят от Чернигов в посока Седнив и от Городня към Семеновка.

Изглежда обаче, че руските сили укрепват позициите си на северозапад от Киев, след като в четвъртък превзеха авиобазата в Хостомел.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа предупреди за "възможно нахлуване на окупаторите във Ворзел и околните селища", които се намират на около 25 км от Киев.

08:30 ч. - Украински изтребител Су-27 е бил свален над столицата Киев рано в петък, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Енин.

Снимки, публикувани в Twitter от украинските служби за извънредни ситуации, показват пожар в двуетажна къща, след като върху нея са паднали фрагменти от машината.

07:00 ч. - Нови експлозии в Киев

Експлозиите в столицата Киев продължават. През нощта между четвъртък и петък в града са се чули няколко взрива, съобщават специалните пратеници на bTV в Украйна.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Енин обяснява, че при една от експлозиите украинската противоракетна система е свалила от небето руска ракета. Част от отломките са паднали на улица "Кошице" 7-А върху жилищен блок, при което са ранени 3 души - един от тях тежко.

Кметът на Киев - Виталий Кличко, обяви, че украинската ПВО е свалила общо две руски ракети. Президентът Володимир Зеленски заяви, че Кремъл е атакувал и военни, и цивилни обекти - въпреки уверенията от страна на Русия, че няма да нападат жилищни сгради.

Антон Геращенко, съветник в Министерството на вътрешните работи на Украйна, заяви в петък, че Киев е бил ударен от "крилати или балистични ракети", предава CNN. Снимки, споделени от Герашченко, показват горяща жилищна сграда в Киев и пожарникари, които се отзовават на мястото, докато в далечината се издигат облаци черен дим.

Поне още три експлозии са се чули в града при изгрев слънце – те са дошли от югозападната част на столицата.

Володимир Зеленски съобщи, че жертвите от украинска страна в четвъртък са 137 - и военни, и цивилни. Сред тях са и 13 украински гвардейци, загинали при защитата на малка територия - Змийски остров в Черно море. Ранените са над 300.

Москва обяви, че е поразила 83 военни мишени на територията на съседната страна в първия ден от конфликта, с което армията „е изпълнила целите си за деня“.

Рано сутринта в петък министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъди "ужасяващите руски ракетни удари по Киев".

"За последен път нашата столица е преживяла подобно нещо през 1941 г., когато е била атакувана от нацистка Германия", написа той. "Украйна победи това зло и ще победи настоящото. Спрете Путин. Изолирайте Русия. Прекъснете всички нейни връзки. Изритайте Русия отвсякъде".

Взривовете са продължили още в Харков и десетки други градове в Украйна. Руски части се появиха на нови места в страната - край Бердянск, Мелитопол и Енергодар на юг и край Суми на север.

Украинските военни публикуваха кадри от улична престрелка между украински военни в североизточния град Суми и руски нападатели. Суми - с население от над 260 000 души - е регионална столица, която се намира на по-малко от 30 км от руската граница.

Онлайн изданието "Украинска правда" съобщава, че украинските военни сили са разрушили мост край Иванков в покрайнините на Киев, за да попречат на руските танкове да навлязат по-навътре в града.

Президентът Зеленски подписа и указ за всеобща мобилизация. На мъжете между 18 и 60 г. възраст бе забранено да напускат страната. Хиляди киевчани вече напуснаха столицата, други използват метростанциите като бомбоубежища.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024