Путин се размечта за "колосалните успехи на СССР" след западните санкции  Снимка: © Getty Images

Владимир Путин активира носталгията по Съветския съюз в опит да оправдае продължаващата военна агресия в Украйна на фона на санкциите от страна на западните държави.

В разговор с беларуския президент Александър Лукашенко Путин е сравнил изолацията, в която Москва и Минск се оказаха след инвазията в Украйна, с нивото на развитие на СССР.

"СССР живееше в условията на санкции и постигаше колосални успехи", казва той.

Путин обяснява още, че загубата на най-големите чуждестранни инвестори и изключването на Русия и Беларус от световните финансови пазари е "време на възможности за укрепване на икономическия и технологичния суверенитет".

В същото време той признава, че "има и проблеми, свързани със събитията от настоящия момент, с известни ограничения, със санкции и така нататък".

От началото на войната в Украйна руската рубла беше силно обезценена, а огромна част от валутните резерви на Русия се оказаха блокирани. Най-големите авиокомпании като "Аерофлот" престанаха да летят извън страната заради прекратената поддръжка на самолетите им. Седем руски и три беларуски банки бяха изключени от разплащателната система SWIFT, а някои от най-големите финансови институции на Русия като "Сбербанк" са под санкции на САЩ и Великобритания.

Спрян е вносът на продукти и услуги от основните световни производители в сектори като IT, автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост, търговия на дребно и др.

"Отечествен" McDonald's и заплахи с национализация - как Кремъл отговаря на напускащите западни компанииАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024