Владимир Путин е почел паметта на последния лидер на СССР Михаил Горбачов в моргата на Централната клинична болница в Москва, вместо да изчака официалното поклонение, което се готви на 3 септември.

Путин изобщо няма да присъства на церемонията в събота - вместо това планира да лети до Калининград, за да се срещне с победители от младежки олимпиади и конкурси в сферата на културата, изкуството, науката и спорта.

Руските медии публикуваха кадри от момента, в който Путин пристига с букет червени рози и ги поставя до ковчега на Горбачов в отсъствието на други официални лица.

По странно съвпадение - само няколко часа по-рано в същата болница в Москва загина Равил Маганов, председател на съвета на директорите на "Лукойл", който е паднал от прозорец на шестия етаж, според предварителните информации.

Сбогуването на Русия с Михаил Горбачов ще се проведе в събота, в Колонната зала на Дома на съюзите в Москва, където са организирани и поклоненията пред Йосиф Сталин и Леонид Брежнев през 1953 и 1982 г.

Говорителят на Путин Дмитрий Медведев съобщава пред журналисти, че "церемонията ще съдържа елементи на държавно погребение", но президентът на Русия няма да присъства лично, защото графикът му бил запълнен.

Медията "Агентство" прави сравнение между пестеливите демонстрации на уважение към паметта на Михаил Горбачов на фона на изпращането на Борис Елцин.

През април 2007 г., когато бившият държавен глава на Русия почина от сърдечен удар, администрацията на Путин му оказва всички воински почести - рота от почетния караул, салюти и др.

Тялото му е изложено в Георгиевската зала в Кремъл, а бъдещият Московски патриарх Кирил участва в литургията в храма "Христос Спасител" в памет на Елцин.

Путин не само присъства на поклонението, но и изнася реч, при която описва Елцин като "човек с истински руски размах и широта на душата".

За сравнение - при смъртта на Михаил Горбачов той публикува телеграма до близките му, в която отбелязва, че покойникът е "политик и държавен деец, оказал огромно влияние върху хода на световната история" и обръща по-специално внимание на "голямата хуманитарна, благотворителна и просветителска дейност", която той е продължавал да води и след оставката си.


Когато идва на власт през 1985 г., той иска да реформира закостенялата съветска система. Това, което Михаил Горбачов не успява да направи обаче е да спре разпадането на гигантската империя.

Михаил Горбачов - човекът, който промени курса на историята


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48 Народно събрание

Как ще изглеждат групите в новия парламент