Путин се сбогува с Горбачов в моргата на московската централна болница

Владимир Путин е почел паметта на последния лидер на СССР Михаил Горбачов в моргата на Централната клинична болница в Москва, вместо да изчака официалното поклонение, което се готви на 3 септември.

Путин изобщо няма да присъства на церемонията в събота - вместо това планира да лети до Калининград, за да се срещне с победители от младежки олимпиади и конкурси в сферата на културата, изкуството, науката и спорта.

Руските медии публикуваха кадри от момента, в който Путин пристига с букет червени рози и ги поставя до ковчега на Горбачов в отсъствието на други официални лица.

По странно съвпадение - само няколко часа по-рано в същата болница в Москва загина Равил Маганов, председател на съвета на директорите на "Лукойл", който е паднал от прозорец на шестия етаж, според предварителните информации.

Сбогуването на Русия с Михаил Горбачов ще се проведе в събота, в Колонната зала на Дома на съюзите в Москва, където са организирани и поклоненията пред Йосиф Сталин и Леонид Брежнев през 1953 и 1982 г.

Говорителят на Путин Дмитрий Медведев съобщава пред журналисти, че "церемонията ще съдържа елементи на държавно погребение", но президентът на Русия няма да присъства лично, защото графикът му бил запълнен.

Медията "Агентство" прави сравнение между пестеливите демонстрации на уважение към паметта на Михаил Горбачов на фона на изпращането на Борис Елцин.

През април 2007 г., когато бившият държавен глава на Русия почина от сърдечен удар, администрацията на Путин му оказва всички воински почести - рота от почетния караул, салюти и др.

Тялото му е изложено в Георгиевската зала в Кремъл, а бъдещият Московски патриарх Кирил участва в литургията в храма "Христос Спасител" в памет на Елцин.

Путин не само присъства на поклонението, но и изнася реч, при която описва Елцин като "човек с истински руски размах и широта на душата".

За сравнение - при смъртта на Михаил Горбачов той публикува телеграма до близките му, в която отбелязва, че покойникът е "политик и държавен деец, оказал огромно влияние върху хода на световната история" и обръща по-специално внимание на "голямата хуманитарна, благотворителна и просветителска дейност", която той е продължавал да води и след оставката си.


Когато идва на власт през 1985 г., той иска да реформира закостенялата съветска система. Това, което Михаил Горбачов не успява да направи обаче е да спре разпадането на гигантската империя.

Михаил Горбачов - човекът, който промени курса на историята


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024