Русия вдигна възрастта за задължителния военен запас до 55 г. Снимка: © Getty Images

Руската армия ще може да мобилизира още повече мъже при евентуална следваща вълна, след като беше обнародван закон, увеличаващ пределната възраст на задължителния запас с 5 г.

Промяната засяга и трите разряда на запаса.

Възрастта в първия разряд, където попадат най-младите мъже с най-висока вероятност за призовка по време на мобилизация, се вдига от 35 на 40 години.

Вторият разряд, който се мобилизира при невъзможност за изпълнение на личния състав от новобранци от първи разряд, също получава нова пределна възраст - до 50 г.

В третия разряд, който е крайната възрастова група за военна мобилизация, вече се залага лимит от 55 г., при които е възможно да се получи повиквателна за армията.

Трите възрастови групи могат да се задействат и едновременно, ако военното командване го реши.

Увеличаването на пределната възраст се случва в разгара на слухове, че е възможна нова вълна на мобилизация през есента в Русия заради военната инвазия в Украйна.

Директни призиви за "пълноценна мобилизация" бяха отправени от хора като военния пропагандист Александър Дугин, който нарича това за "неизбежно" заради "обективната необходимост" за ротация на войските.

Такава беше обявена през септември 2022 г. и въпреки че Владимир Путин твърдеше, че вече е завършила, той така и не е издал съответния указ за прекратяването ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024