Снимка: © Getty Images

Русия забрани на инвеститори от т.нар. "неприятелски държави" да продават акции в ключови енергийни проекти и банки до края на годината, съобщи "Ройтерс". Tова става ясно от нов указ, издаден от президента Владимир Путин, с който се забранява на западния капитал да продава свои фирми, акции и проекти в Русия.

В резултат на започната война в Украйна, западните страни наложиха финансови ограничения на Москва, която от своя страна отвърна на удара с пречки за западните предприятия и техните съюзници да напускат страната, като в някои случаите дори конфискува активите им.

В указа се казва, че в определени случаи президентът може да издаде специална дерогация за продължаване на сделките, а правителството и централната банка трябва да изготвят списък на банките за одобрение от Кремъл. В указа не се споменават поименно инвеститорите.

Забраната обхваща почти всички големи финансови и енергийни проекти, в които чуждестранните инвеститори все още имат дялове, включително проекта за добив на нефт и газ "Сахалин-1".

В четвъртък държавната петролна компания "Роснефт" обвини "Exxon Mobil" за намаляването на добива в групата находища "Сахалин-1", след като американската енергийна компания заяви, че е в процес на прехвърляне на своя дял от 30% "на друга страна".

Отделно от това, с правителствено постановление, подписано на 2 август, на чуждестранните инвеститори в проекта за втечнен природен газ (LNG) "Сахалин-2" - Royal Dutch Shell и няколко японски компании беше даден един месец, за да заявят дяловете си в нова структура, която ще замени съществуващия проект.

Междувременно италианските фирми "UniCredit" и "Intesa", както и австрийската "Raiffeisen" продължават да търсят варианти за излизане от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"