Снимка: © Getty Images

Русия забрани на инвеститори от т.нар. "неприятелски държави" да продават акции в ключови енергийни проекти и банки до края на годината, съобщи "Ройтерс". Tова става ясно от нов указ, издаден от президента Владимир Путин, с който се забранява на западния капитал да продава свои фирми, акции и проекти в Русия.

В резултат на започната война в Украйна, западните страни наложиха финансови ограничения на Москва, която от своя страна отвърна на удара с пречки за западните предприятия и техните съюзници да напускат страната, като в някои случаите дори конфискува активите им.

В указа се казва, че в определени случаи президентът може да издаде специална дерогация за продължаване на сделките, а правителството и централната банка трябва да изготвят списък на банките за одобрение от Кремъл. В указа не се споменават поименно инвеститорите.

Забраната обхваща почти всички големи финансови и енергийни проекти, в които чуждестранните инвеститори все още имат дялове, включително проекта за добив на нефт и газ "Сахалин-1".

В четвъртък държавната петролна компания "Роснефт" обвини "Exxon Mobil" за намаляването на добива в групата находища "Сахалин-1", след като американската енергийна компания заяви, че е в процес на прехвърляне на своя дял от 30% "на друга страна".

Отделно от това, с правителствено постановление, подписано на 2 август, на чуждестранните инвеститори в проекта за втечнен природен газ (LNG) "Сахалин-2" - Royal Dutch Shell и няколко японски компании беше даден един месец, за да заявят дяловете си в нова структура, която ще замени съществуващия проект.

Междувременно италианските фирми "UniCredit" и "Intesa", както и австрийската "Raiffeisen" продължават да търсят варианти за излизане от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин