Путин заплаши малките европейски страни в НАТО "да не си играят с Русия" Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин отправи заплаха към държавите от НАТО - особено към "малките, но гъсто населени страни", да не си играят с Русия, тъй като може да има последствия.

"Ето как стоят нещата. Тези представители на страните от НАТО, особено в Европа, особено в малките страни, трябва по принцип да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че като цяло това са държави с малки територии и с много гъсто население. Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за удари дълбоко в руската територия", заяви руският държавен глава.

Той предупреди за "сериозни последици", ако западните държави позволят на Украйна да използва оръжията си за нанасяне на удари на руска земя. По думите му това ще предизвика глобален конфликт.

Повече от две години след неговата собствена война в Украйна той все по-често споменава риска от глобален конфликт. Западните лидери обаче смятат, че няма да се стигне до такъв, тъй като Москва не разполага със средствата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди на среща с министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, че Киев трябва да може да използва оръжията, доставени от Запада, за да поразява "легитимни цели" на руска територия. Според него в противен случай ръцете на украинските войници са вързани и те не могат да се защитават ефективно.

Въпросът раздели западните държави. Някои европейски лидери подкрепят идеята, но САЩ засега официално са против. Според ръководителя на НАТО обаче е време да се преразгледат тези ограничения. Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, в понеделник гласува декларация с призив забраната украинците да поразяват военни цели в Русия с доставено на страните членки оръжие да отпадне. Темата ще се обсъжда отново на срещата на върха на алианса във Вашингтон идния месец.

Дискусиите дали Украйна трябва да използва западните си оръжия на руска територия идват на фона на развитие на фронта. Руските сили напреднаха в украинската Харковска област. Това стана възможно, тъй като районът се намира в близост до руско-украинската граница. А западните системи за противовъздушна отбрана не могат да свалят руските ракети, докато те не пресекат украинската граница.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че в рамките на ЕС всяка страна членка ще трябва сама да реши дали да поеме отговорност и да разреши на Киев да използва нейни оръжия срещу цели в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024