Путин заплаши Полша, че всяка "агресия" срещу Беларус е атака срещу Русия Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин предупреди Полша, че ще третира всяка "агресия" спрямо съюзника на Москва - Беларус, като нападение срещу руската страна. Той обвини Варшава, че има териториални амбиции в бившия Съветски съюз.

"Агресия срещу Беларус ще означава агресия срещу Руската федерация. Ние ще отговорим на това с всички средства, с които разполагаме", заяви Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност в петък.

Коментарът му идва, след като комитетът за сигурност на Варшава реши да разположи военни части в Източна Полша, след като войнитие на "Вагнер" пристигнаха в Беларус.

По-рано през седмицата лидерът на частната военна групировка Евгений Пригожин беше показан във видеоклип, в който приветства бойците си в Беларус, като им казва, че засега няма да участват повече във войната в Украйна, но им нарежда да събират сили за Африка, докато междувременно обучават беларуската армия.

Това беше потвърдено от Минск, който съобщи, че наемниците на "Вагнер" вече са започнали да обучават беларуските специални сили на военен полигон само на няколко километра от границата с Полша.

В коментара си Путин обвини Варшава, че страната-членка на НАТО "мечтае за беларуските земи", но не предостави никакви доказателства за твърденията си. Полша отрича да има териториални претенции към Беларус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024