Конспиративният култ QAnon постигна нови "висоти" в разпространението на абсурдни идеи сред последователите си - последната от тях накара няколкостотин души да се съберат в Далас, за да станат свидетели на "възкресението" на убития през 1963 г. президент Джон Кенеди и загиналия през 1999 г. негов син Джон-младши

Привържениците на QAnon бяха заснети да се струпват по булеварда край "Дийли плаза", където е извършено покушението срещу Кенеди. Причината за сбирката е появата на "предсказание" в каналите за комуникация на култа, според което президентът и синът му щели да се завърнат от отвъдното на 2 ноември, за да влязат отново в политическия живот на САЩ. 

Твърдението е свързано с по-мащабен мит, според който Кенеди-младши е фалшифицирал самолетната катастрофа през 1999 г., т.е. все още е жив и възнамерява да разкрие истината за себе си, като стане вицепрезидент на Доналд Тръмп.

Групата, която чака появата на Кенеди: 

Този мит се разпространява от QAnon-инфлуенсър, който има над 250 000 последователи в канала си в Telegram. В Etsy и Amazon се продават и най-различни предмети, които рекламират тази конспиративна теория. 

Той твърди, че Тръмп ще бъде възстановен на власт като 19-тия (а не 45-ти) президент на САЩ, а покойният син на Жаклин и Джон Кенеди ще е неговият подгласник. Поредността на президентите е подменена, защото според пророчеството на QAnon всички държавни глави на САЩ след 1871 г. са незаконни.

Друг член на QAnon с над 100 000 последователи в Telegram използва нумерологични похвати, за да "докаже", че семейство Кенеди са наследници на Исус Христос, а Тръмп ще стане "Цар на Царете" - препратка към част от Библията. 

Тази идея звучи налудничаво дори за голяма част от последователите на QAnon, които иначе убедено вярват в мита, че Америка е управлявана от сатанинска конспиративна мрежа, отвличаща деца заради кръвта им.  

Крайнодясното движение е разглеждано като терористична заплаха за вътрешния ред от ФБР още от 2019 г. Активисти на култа бяха замесени в щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. Независимо от това, че дори част от QAnon-каналите отхвърлят идеята за втория живот на Кенеди, стотици "вярващи" в този мит се събраха на мястото на атентата в Далас. 

Репортаж на списание Rolling Stone показва, че хора от Ню Йорк, Калифорния, Небраска и други краища на Америка са присъствали на срещата, от която са си тръгнали разочаровани заради неуспешното предсказание. 

В предполагаемия час на "възкресението" 12:29 ч. групата започва да скандира "JFK" и да декламира клетвата за вярност, която се дава пред американския флаг. Разбира се, и това не връща Кенеди - баща и син от отвъдното. 

Няколко десетки души са продължили да стоят с часове в очакване на чудо въпреки дъжда над Далас.

Водещи фигури в култа на Q смятат, че разпространението на мита за възкресението на Кенеди е нарочна измислица, целяща да превърне последователите им в обект на подигравки.

Проблемът им е, че самият механизъм на разпространение на конспирациите в QAnon действа по начин, който не позволява "проверка" на нито едно от твърденията.

Всички предсказания на Q са анонимни и всички са точно толкова отдалечени от здравия разум, колкото второто пришествие на Джон Кенеди.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари