Конспиративният култ QAnon постигна нови "висоти" в разпространението на абсурдни идеи сред последователите си - последната от тях накара няколкостотин души да се съберат в Далас, за да станат свидетели на "възкресението" на убития през 1963 г. президент Джон Кенеди и загиналия през 1999 г. негов син Джон-младши.

Привържениците на QAnon бяха заснети да се струпват по булеварда край "Дийли плаза", където е извършено покушението срещу Кенеди. Причината за сбирката е появата на "предсказание" в каналите за комуникация на култа, според което президентът и синът му щели да се завърнат от отвъдното на 2 ноември, за да влязат отново в политическия живот на САЩ.

Твърдението е свързано с по-мащабен мит, според който Кенеди-младши е фалшифицирал самолетната катастрофа през 1999 г., т.е. все още е жив и възнамерява да разкрие истината за себе си, като стане вицепрезидент на Доналд Тръмп.

Групата, която чака появата на Кенеди:

Този мит се разпространява от QAnon-инфлуенсър, който има над 250 000 последователи в канала си в Telegram. В Etsy и Amazon се продават и най-различни предмети, които рекламират тази конспиративна теория.

Той твърди, че Тръмп ще бъде възстановен на власт като 19-тия (а не 45-ти) президент на САЩ, а покойният син на Жаклин и Джон Кенеди ще е неговият подгласник. Поредността на президентите е подменена, защото според пророчеството на QAnon всички държавни глави на САЩ след 1871 г. са незаконни.

Друг член на QAnon с над 100 000 последователи в Telegram използва нумерологични похвати, за да "докаже", че семейство Кенеди са наследници на Исус Христос, а Тръмп ще стане "Цар на Царете" - препратка към част от Библията.

Тази идея звучи налудничаво дори за голяма част от последователите на QAnon, които иначе убедено вярват в мита, че Америка е управлявана от сатанинска конспиративна мрежа, отвличаща деца заради кръвта им.

Крайнодясното движение е разглеждано като терористична заплаха за вътрешния ред от ФБР още от 2019 г. Активисти на култа бяха замесени в щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г. Независимо от това, че дори част от QAnon-каналите отхвърлят идеята за втория живот на Кенеди, стотици "вярващи" в този мит се събраха на мястото на атентата в Далас.

Репортаж на списание Rolling Stone показва, че хора от Ню Йорк, Калифорния, Небраска и други краища на Америка са присъствали на срещата, от която са си тръгнали разочаровани заради неуспешното предсказание.

В предполагаемия час на "възкресението" 12:29 ч. групата започва да скандира "JFK" и да декламира клетвата за вярност, която се дава пред американския флаг. Разбира се, и това не връща Кенеди - баща и син от отвъдното.

Няколко десетки души са продължили да стоят с часове в очакване на чудо въпреки дъжда над Далас.

Водещи фигури в култа на Q смятат, че разпространението на мита за възкресението на Кенеди е нарочна измислица, целяща да превърне последователите им в обект на подигравки.

Проблемът им е, че самият механизъм на разпространение на конспирациите в QAnon действа по начин, който не позволява "проверка" на нито едно от твърденията.

Всички предсказания на Q са анонимни и всички са точно толкова отдалечени от здравия разум, колкото второто пришествие на Джон Кенеди.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023