Предизборният лозунг на ГЕРБ "Работа, работа, работа" се превърна във вдъхновение на най-новата акция на Destructive Creation. 

Колективът от анонимни артисти, които през 2011 г. пребоядисаха скулптури от паметника на Съветската армия като комиксови герои ("В крак с времето"), този път са решили да "архивират" наследството на ГЕРБ в София под знака на слогана от миналите избори. 

Шаблонът "Работа, работа, работа" е стилизиран в отличителната форма на "Arbeit macht frei" - надписът, който стои върху металната ограда на входа на концлагера Аушвиц. 

Destructive Creation го поставят на хоризонта на няколко ключови локации в София: Българската банка за развитие (раздала близо 1 млрд. лв. кредити на 8 фирми), старата централа на фалиралата КТБ, входа на болница "Лозенец" (разследвана за извършването на незаконни трансплантации), сградата на НДК и ремонтирания площад "Славейков", който отново ще бъде разкопан. 

Препратката към "Arbeit macht frei" не е случайна. През ноември 2020 г. Бойко Борисов използва израза "работата носи свобода", докато развеждаше с джипа си здравния министър Костадин Ангелов и Асен Балтов по трасето на АМ "Европа". 

"Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши", каза тогава Борисов

Сцената се случи в разгара на втората Covid-вълна, при която самият премиер се зарази с коронавируса. Изпускането на епидемията от контрол доведе до рекордно повишаване на извънредната смъртност в страната. 

Впоследствие от пресцентъра на Министерски съвет направиха уточнение, че репликата му е била "потвърждение на позицията, че локдаунът не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката, и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

Снимките на Destructive Creation бяха публикувани във Facebook, но само за няколко минути бяха изтрити от модераторите на социалната мрежа заради сходството с нацистката символика. 

"Работа работа работа", изписано като "Arbeit macht frei", преведено от бившия мин.-председател, като "Работата носи свобода". 

Нацистите поставили това "мото" над вxода на Аушвиц, Герб - като девиз на цялата си политика. #българияесуперяка", пишат авторите на акцията.

Слоганът "Работа, работа, работа" беше използван в кампанията за изборите на 4 април. За тези на 11 юли ГЕРБ решиха да водят кампанията си под надслов "Ред в хаоса". 


"Arbeit macht frei": Какво значи репликата на Борисов и защо е окачена над входа на Аушвиц


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков