Предизборният лозунг на ГЕРБ "Работа, работа, работа" се превърна във вдъхновение на най-новата акция на Destructive Creation.

Колективът от анонимни артисти, които през 2011 г. пребоядисаха скулптури от паметника на Съветската армия като комиксови герои ("В крак с времето"), този път са решили да "архивират" наследството на ГЕРБ в София под знака на слогана от миналите избори.

Шаблонът "Работа, работа, работа" е стилизиран в отличителната форма на "Arbeit macht frei" - надписът, който стои върху металната ограда на входа на концлагера Аушвиц.

Destructive Creation го поставят на хоризонта на няколко ключови локации в София: Българската банка за развитие (раздала близо 1 млрд. лв. кредити на 8 фирми), старата централа на фалиралата КТБ, входа на болница "Лозенец" (разследвана за извършването на незаконни трансплантации), сградата на НДК и ремонтирания площад "Славейков", който отново ще бъде разкопан.

Препратката към "Arbeit macht frei" не е случайна. През ноември 2020 г. Бойко Борисов използва израза "работата носи свобода", докато развеждаше с джипа си здравния министър Костадин Ангелов и Асен Балтов по трасето на АМ "Европа".

"Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши", каза тогава Борисов.

Сцената се случи в разгара на втората Covid-вълна, при която самият премиер се зарази с коронавируса. Изпускането на епидемията от контрол доведе до рекордно повишаване на извънредната смъртност в страната.

Впоследствие от пресцентъра на Министерски съвет направиха уточнение, че репликата му е била "потвърждение на позицията, че локдаунът не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката, и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

Снимките на Destructive Creation бяха публикувани във Facebook, но само за няколко минути бяха изтрити от модераторите на социалната мрежа заради сходството с нацистката символика.

"Работа работа работа", изписано като "Arbeit macht frei", преведено от бившия мин.-председател, като "Работата носи свобода".

Нацистите поставили това "мото" над вxода на Аушвиц, Герб - като девиз на цялата си политика. #българияесуперяка", пишат авторите на акцията.

Слоганът "Работа, работа, работа" беше използван в кампанията за изборите на 4 април. За тези на 11 юли ГЕРБ решиха да водят кампанията си под надслов "Ред в хаоса".


"Arbeit macht frei": Какво значи репликата на Борисов и защо е окачена над входа на Аушвиц


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024