Предизборният лозунг на ГЕРБ "Работа, работа, работа" се превърна във вдъхновение на най-новата акция на Destructive Creation. 

Колективът от анонимни артисти, които през 2011 г. пребоядисаха скулптури от паметника на Съветската армия като комиксови герои ("В крак с времето"), този път са решили да "архивират" наследството на ГЕРБ в София под знака на слогана от миналите избори. 

Шаблонът "Работа, работа, работа" е стилизиран в отличителната форма на "Arbeit macht frei" - надписът, който стои върху металната ограда на входа на концлагера Аушвиц. 

Destructive Creation го поставят на хоризонта на няколко ключови локации в София: Българската банка за развитие (раздала близо 1 млрд. лв. кредити на 8 фирми), старата централа на фалиралата КТБ, входа на болница "Лозенец" (разследвана за извършването на незаконни трансплантации), сградата на НДК и ремонтирания площад "Славейков", който отново ще бъде разкопан. 

Препратката към "Arbeit macht frei" не е случайна. През ноември 2020 г. Бойко Борисов използва израза "работата носи свобода", докато развеждаше с джипа си здравния министър Костадин Ангелов и Асен Балтов по трасето на АМ "Европа". 

"Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши", каза тогава Борисов

Сцената се случи в разгара на втората Covid-вълна, при която самият премиер се зарази с коронавируса. Изпускането на епидемията от контрол доведе до рекордно повишаване на извънредната смъртност в страната. 

Впоследствие от пресцентъра на Министерски съвет направиха уточнение, че репликата му е била "потвърждение на позицията, че локдаунът не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката, и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

Снимките на Destructive Creation бяха публикувани във Facebook, но само за няколко минути бяха изтрити от модераторите на социалната мрежа заради сходството с нацистката символика. 

"Работа работа работа", изписано като "Arbeit macht frei", преведено от бившия мин.-председател, като "Работата носи свобода". 

Нацистите поставили това "мото" над вxода на Аушвиц, Герб - като девиз на цялата си политика. #българияесуперяка", пишат авторите на акцията.

Слоганът "Работа, работа, работа" беше използван в кампанията за изборите на 4 април. За тези на 11 юли ГЕРБ решиха да водят кампанията си под надслов "Ред в хаоса". 


"Arbeit macht frei": Какво значи репликата на Борисов и защо е окачена над входа на Аушвиц


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности