Снимка: © Getty Images

Най-големите индустриални компании в България предупредиха, че ще започнат да спират мощностите си заради извънредно високите цени на промишлената електроенергия.

Позицията им беше подкрепена и с декларация на депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски, който обвини Българския енергиен холдинг в бездействие, сравнимо със саботаж на българската индустрия.

Директор на БЕХ все още е Валентин Николов - бивш зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, който трябваше да бъде освободен от поста си преди седмица. Николов обаче обжалва отстраняването си и не смята да подаде оставка преди встъпването в длъжност на редовно правителство.

Кризата на борсата за електроенергия е започнала от началото на август. Цената на тока за мегават/час "ден напред" се е увеличила с почти 30% само за първите три дни на месеца на независимата енергийна борса.

При това - цената надвишава тази в държави като Германия, Италия, Франция и Австрия с над 50%. Само за 4 август средното дневно превишение е над 70% на фона на държавите, които са основни пазари за износа на български стоки - т.е. цените на тока на българската борса започват да правят производството неконкурентно.

"От няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия, вследствие на което възниква изкуствен дефицит. Цената достига до нива от 400 лева тази сутрин - това е убийствено за българската индустрия. Това има изключително тежки последствия както за индустрията, заетостта и вноските в бюджета, така и влияние върху нашите лични сметки", каза Иван Хиновски в пресконференция в Народното събрание.

Както той, така и работодателите настояват ТЕЦ "Марица Изток" 2 да бъде включена на пълноценна натовареност, защото в момента работи само на 25% от капацитета си.

В сряда следобед централата обяви, че ще включи и третия си блок, за да може да компенсира поскъпването. Решението е взето след разговори с Министерството на икономиката. След включването на допълнителната мощност цената на сегмента "ден напред" е станала 258 лв./мегаватчас, което със 70 лв. по-ниско от вчерашните стойности, но продължава да е извънредно висок показател.

"Има въглища, има капацитет, има възможности. Въпросът е в странното бездействие на Българския енергиен холдинг, което лично за мен е саботаж на българската индустрия", каза Хиновски. Колегата му депутат от ИТН Георги Попов призова службите за сигурност да се намесят и да излязат с решение заради допуснатия дефицит.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат най-големите браншови сдружения на бизнеса в страната, настояват още да се ограничи временно износът на енергия към Гърция, който сега се извършва в пълен капацитет.

Поставя се и изискване за подкрепа на засегнатите индустриални потребители с най-голяма енергийна консумация, защото "са в обективна невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения".

"Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се казва в писмото на АОБР до служебния премиер ген. Стефан Янев.

Депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев също подкрепи исканията на АОБР.

Той предупреждава, че ескалацията на цените на промишления ток ще се отразят и върху цените на потреблението.

"Инфлацията ще скочи в пъти над очакваната годишна инфлация от 2%. Преизчисляването на пенсиите ще бъде изядено, преди да се е случило. Марица-Изток 2 обаче работи на 25% от капацитета си, отказва да включи нови блокове и на практика саботира правителството. Министерство на енергетиката мълчи", коментира той в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза