Работодателите спират мощности заради рекордно високи цени на тока, ИТН обвинява БЕХ в саботаж Снимка: © Getty Images

Най-големите индустриални компании в България предупредиха, че ще започнат да спират мощностите си заради извънредно високите цени на промишлената електроенергия.

Позицията им беше подкрепена и с декларация на депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски, който обвини Българския енергиен холдинг в бездействие, сравнимо със саботаж на българската индустрия.

Директор на БЕХ все още е Валентин Николов - бивш зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, който трябваше да бъде освободен от поста си преди седмица. Николов обаче обжалва отстраняването си и не смята да подаде оставка преди встъпването в длъжност на редовно правителство.

Кризата на борсата за електроенергия е започнала от началото на август. Цената на тока за мегават/час "ден напред" се е увеличила с почти 30% само за първите три дни на месеца на независимата енергийна борса.

При това - цената надвишава тази в държави като Германия, Италия, Франция и Австрия с над 50%. Само за 4 август средното дневно превишение е над 70% на фона на държавите, които са основни пазари за износа на български стоки - т.е. цените на тока на българската борса започват да правят производството неконкурентно.

"От няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия, вследствие на което възниква изкуствен дефицит. Цената достига до нива от 400 лева тази сутрин - това е убийствено за българската индустрия. Това има изключително тежки последствия както за индустрията, заетостта и вноските в бюджета, така и влияние върху нашите лични сметки", каза Иван Хиновски в пресконференция в Народното събрание.

Както той, така и работодателите настояват ТЕЦ "Марица Изток" 2 да бъде включена на пълноценна натовареност, защото в момента работи само на 25% от капацитета си.

В сряда следобед централата обяви, че ще включи и третия си блок, за да може да компенсира поскъпването. Решението е взето след разговори с Министерството на икономиката. След включването на допълнителната мощност цената на сегмента "ден напред" е станала 258 лв./мегаватчас, което със 70 лв. по-ниско от вчерашните стойности, но продължава да е извънредно висок показател.

"Има въглища, има капацитет, има възможности. Въпросът е в странното бездействие на Българския енергиен холдинг, което лично за мен е саботаж на българската индустрия", каза Хиновски. Колегата му депутат от ИТН Георги Попов призова службите за сигурност да се намесят и да излязат с решение заради допуснатия дефицит.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат най-големите браншови сдружения на бизнеса в страната, настояват още да се ограничи временно износът на енергия към Гърция, който сега се извършва в пълен капацитет.

Поставя се и изискване за подкрепа на засегнатите индустриални потребители с най-голяма енергийна консумация, защото "са в обективна невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения".

"Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се казва в писмото на АОБР до служебния премиер ген. Стефан Янев.

Депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев също подкрепи исканията на АОБР.

Той предупреждава, че ескалацията на цените на промишления ток ще се отразят и върху цените на потреблението.

"Инфлацията ще скочи в пъти над очакваната годишна инфлация от 2%. Преизчисляването на пенсиите ще бъде изядено, преди да се е случило. Марица-Изток 2 обаче работи на 25% от капацитета си, отказва да включи нови блокове и на практика саботира правителството. Министерство на енергетиката мълчи", коментира той в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023