Снимка: © Getty Images

Най-големите индустриални компании в България предупредиха, че ще започнат да спират мощностите си заради извънредно високите цени на промишлената електроенергия. 

Позицията им беше подкрепена и с декларация на депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски, който обвини Българския енергиен холдинг в бездействие, сравнимо със саботаж на българската индустрия. 

Директор на БЕХ все още е Валентин Николов - бивш зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, който трябваше да бъде освободен от поста си преди седмица. Николов обаче обжалва отстраняването си и не смята да подаде оставка преди встъпването в длъжност на редовно правителство. 

Кризата на борсата за електроенергия е започнала от началото на август. Цената на тока за мегават/час "ден напред" се е увеличила с почти 30% само за първите три дни на месеца на независимата енергийна борса. 

При това - цената надвишава тази в държави като Германия, Италия, Франция и Австрия с над 50%. Само за 4 август средното дневно превишение е над 70% на фона на държавите, които са основни пазари за износа на български стоки - т.е. цените на тока на българската борса започват да правят производството неконкурентно. 

"От няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия, вследствие на което възниква изкуствен дефицит. Цената достига до нива от 400 лева тази сутрин - това е убийствено за българската индустрия. Това има изключително тежки последствия както за индустрията, заетостта и вноските в бюджета, така и влияние върху нашите лични сметки", каза Иван Хиновски в пресконференция в Народното събрание. 

Както той, така и работодателите настояват ТЕЦ "Марица Изток" 2 да бъде включена на пълноценна натовареност, защото в момента работи само на 25% от капацитета си.

В сряда следобед централата обяви, че ще включи и третия си блок, за да може да компенсира поскъпването. Решението е взето след разговори с Министерството на икономиката. След включването на допълнителната мощност цената на сегмента "ден напред" е станала 258 лв./мегаватчас, което със 70 лв. по-ниско от вчерашните стойности, но продължава да е извънредно висок показател. 

"Има въглища, има капацитет, има възможности. Въпросът е в странното бездействие на Българския енергиен холдинг, което лично за мен е саботаж на българската индустрия", каза Хиновски. Колегата му депутат от ИТН Георги Попов призова службите за сигурност да се намесят и да излязат с решение заради допуснатия дефицит. 

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат най-големите браншови сдружения на бизнеса в страната, настояват още да се ограничи временно износът на енергия към Гърция, който сега се извършва в пълен капацитет. 

Поставя се и изискване за подкрепа на засегнатите индустриални потребители с най-голяма енергийна консумация, защото "са в обективна невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения". 

"Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се казва в писмото на АОБР до служебния премиер ген. Стефан Янев. 

Депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев също подкрепи исканията на АОБР. 

Той предупреждава, че ескалацията на цените на промишления ток ще се отразят и върху цените на потреблението. 

"Инфлацията ще скочи в пъти над очакваната годишна инфлация от 2%. Преизчисляването на пенсиите ще бъде изядено, преди да се е случило. Марица-Изток 2 обаче работи на 25% от капацитета си, отказва да включи нови блокове и на практика саботира правителството. Министерство на енергетиката мълчи", коментира той в профила си във Facebook. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число