Радан Кънев: Пеевски символизира разложението на българската политика Снимка: © Скрийншот, bTV

ДПС на Делян Пеевски и "Възраждане" са червените линии, които коалицията ПП-ДБ не трябва да престъпва след изборите през октомври. Това заяви в събота сутрин евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев в интервю за bTV.

По думите му Пеевски символизира "разложението на българската политика и подмяната ѝ със сенчести зависимости".

"За мен съществува един санитарен кордон, който е отвъд всякакво съмнение. Той е към партия “Възраждане”. Тя е радикална и деструктивна политическа формация и не виждам никакъв шанс скоро да започне да се държи по друг начин. Другият санитарен кордон – или наречете го червена линия, е около личността на г-н Делян Пеевски, която съвсем заслужено символизира разложението на българската политика и подмяната на публичната политика със сенчести зависимости. Това е, което ни докара до тук, не човекът Делян Пеевски, а това, което той символизира. Това, на което той е политическо лице", каза Кънев, като направи уговорката, че това е лично мнение.

На въпрос как би коментирал разрива в "Движението за права и свободи", той отбеляза, че редица политици избягват да посочат общоизвестни факти за ДПС.

"Общоизвестният от две десетилетия факт е, че ДПС е политически носител на сенчестото в българския публичен живот, на влиянието на организираната престъпност, на влиянието на огромни корупционни мрежи, на нелегитимното влияние на службите в политиката", каза Кънев.

Според него на този етап изход от политическата криза не се вижда.

Той обаче наблегна за възможна формула около консенсусна фигура за премиер, която може да обедини достатъчно отговорни политически сили.

"Тя звучи реалистично, въпросът е каква стратегическа цел си поставя един такъв кабинет. Концепцията за къс политически мандат - 18 месеца, 24 месеца, в голяма степен е изчерпана. Честите избори превърнаха българската политика в оргия от популизъм”, смята Радан Кънев.

Кънев коментира и случващото се вътре в коалицията ПП-ДБ, като подчерта, че решението партиите в нея да останат единни, е било "естествено и умно".

“Решението да продължим заедно беше умното, естественото политическо решение. То трябва да се надгражда месеци, може би години. В политиката нищо не става бързо", каза той.

“Без съмнение има нужда от реформа в ПП-ДБ. От друга страна, не може да се отрече, че процесът по вземане на решенията се подобри. От миналите избори досега видяхме няколко примера, в които това прибързано обявяване на политически решения от едната или другата страна без консултации, не се случи", коментира още Кънев.

Евродепутаът изказа предположение, че Урсула фон дер Лайен вероятно ще избере Екатерина Захариева за еврокомисар, излъчен от България.

Кънев припомни, че Урсула Фон дер Лайен се стреми към балансиран състав на ЕК от гледна точка на половете.

"Боя се, че формален квотен критерий ще надделее над професионални биографии", отбеляза той, допълвайки, че ако беше на мястото на председателя на ЕК, той не би действал по този начин.

Захариева и Попов са двамата кандидатите за български еврокомисар, предложени от служебното правителство на Димитър Главчев.

Очаква се фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024