Снимка: © facebook.com/radan.kanev

Евродепутатът Радан Кънев смята, че макар дебатът за България в Европейския парламент да е преминал под знака на „паразитни и партизански тези“, той в дадена степен е свършил своята работа. Политикът, който бе съвносител на предложението за дебата, направи заключение, че след дискусията вече е сложен край на политическия комфорт на ГЕРБ в Европа и от Бойко Борисов се очакват незабавни реформи.

ЕК ще запази механизма за мониторинг на България

Радан Кънев не получи право да се изкаже в дебата заради решение на ЕНП (Европейската народна партия) да не пуска "алтернативни мнения" от групата си. Междувременно председателят на партията Манфред Вебер застана зад правителството на Борисов и обяви, че България е „на прав път“. Това, според Кънев, обаче не значи край на проблемите на ГЕРБ.

„Предполагам, че дебатът е разочарование за мнозина. Както заради сравнително слабите, “Брюкселски послания” на ЕК и Съвета, така и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП даде на правителството. Но най-вече поради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус - нещо, за което многократно предупреждавах колегите си. Основният проблем на правовата държава у нас - превземането на прокуратурата и медиите от мафията - беше слабо застъпен, за сметка на паразитни и партизански тези“, написа Кънев във Facebook.

„Всъщност, дебатът, в немалка степен, свърши своята работа: гарантира, че процесите в страната, от съдебна реформа през избори до харчене на фондове, ще бъдат строго наблюдавани; сложи край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП; постави Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение“, написа Кънев.

Според него - провелата се дискусия е отворила очите на ЕНП, че „Борисов е проблем, а не гордост“. По думите му - днес Европейската народна партия очаква от него незабавни реформи – „надежда, която отдавна се изпари в българското общество“. „Днес нашето доверие е изчерпано, затова и две трети от хората подкрепят протестите“, сподели още евродепутатът.

„Преди всичко - и позициите на ЕК, и на Съвета, и дори подкрепата на ЕНП бяха изцяло условни. Те се основават на обещанията на Борисов, че България ще изпълни всички препоръки, т.е ще започне незабавни реформи за отчетност и контрол на прокуратурата, за избор на независим прокурор със самостоятелни правомощия, за намаляване на политическото влияние във ВСС и медиите, за разследване на корупцията“, добави Кънев.

Според него - още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. „Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи... Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП“, каза учредителят на „Демократи за силна България“ (2004).

Мониторинговият механизъм над България за правосъдието и вътрешния ред, който съществува още преди членството на страната в ЕС, ще бъде запазен и няма да се отменя, обяви вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова пред Европарламента. "Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти", каза тя.

Кънев смята, че не трябва да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решават наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко - излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача, посочи той.

„Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша, обща, българска работа“, написа Радан Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков