Радан Кънев: Дебатът в ЕП сложи край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа Снимка: © facebook.com/radan.kanev

Евродепутатът Радан Кънев смята, че макар дебатът за България в Европейския парламент да е преминал под знака на „паразитни и партизански тези“, той в дадена степен е свършил своята работа. Политикът, който бе съвносител на предложението за дебата, направи заключение, че след дискусията вече е сложен край на политическия комфорт на ГЕРБ в Европа и от Бойко Борисов се очакват незабавни реформи.

ЕК ще запази механизма за мониторинг на България

Радан Кънев не получи право да се изкаже в дебата заради решение на ЕНП (Европейската народна партия) да не пуска "алтернативни мнения" от групата си. Междувременно председателят на партията Манфред Вебер застана зад правителството на Борисов и обяви, че България е „на прав път“. Това, според Кънев, обаче не значи край на проблемите на ГЕРБ.

„Предполагам, че дебатът е разочарование за мнозина. Както заради сравнително слабите, “Брюкселски послания” на ЕК и Съвета, така и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП даде на правителството. Но най-вече поради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус - нещо, за което многократно предупреждавах колегите си. Основният проблем на правовата държава у нас - превземането на прокуратурата и медиите от мафията - беше слабо застъпен, за сметка на паразитни и партизански тези“, написа Кънев във Facebook.

„Всъщност, дебатът, в немалка степен, свърши своята работа: гарантира, че процесите в страната, от съдебна реформа през избори до харчене на фондове, ще бъдат строго наблюдавани; сложи край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП; постави Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение“, написа Кънев.

Според него - провелата се дискусия е отворила очите на ЕНП, че „Борисов е проблем, а не гордост“. По думите му - днес Европейската народна партия очаква от него незабавни реформи – „надежда, която отдавна се изпари в българското общество“. „Днес нашето доверие е изчерпано, затова и две трети от хората подкрепят протестите“, сподели още евродепутатът.

„Преди всичко - и позициите на ЕК, и на Съвета, и дори подкрепата на ЕНП бяха изцяло условни. Те се основават на обещанията на Борисов, че България ще изпълни всички препоръки, т.е ще започне незабавни реформи за отчетност и контрол на прокуратурата, за избор на независим прокурор със самостоятелни правомощия, за намаляване на политическото влияние във ВСС и медиите, за разследване на корупцията“, добави Кънев.

Според него - още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. „Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи... Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП“, каза учредителят на „Демократи за силна България“ (2004).

Мониторинговият механизъм над България за правосъдието и вътрешния ред, който съществува още преди членството на страната в ЕС, ще бъде запазен и няма да се отменя, обяви вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова пред Европарламента. "Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти", каза тя.

Кънев смята, че не трябва да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решават наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко - излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача, посочи той.

„Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша, обща, българска работа“, написа Радан Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023