Радан Кънев и Ицо Хазарта пренаредиха листата на ПП-ДБ и влизат в Европарламента

ПП-ДБ ще има трима евродепутати - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта).

Никола Минчев беше водач на листата и събира 44 764 преференциални гласа - общо 15,49% от всички гласували за ПП-ДБ на Евроизборите.

Кънев и Петров също са активирали силен преференциален вот.

Гласовете за Радан Кънев са 36 978, т.е. 12.7% от всички, като той получава по-голяма лична подкрепа от останалите във Варна и в районите София 23 и София 24.

Ицо Хазарта е трети по преференции и се премества от шесто на трето място с 25 541 гласа (8,78%).

Елисавета Белобрадова, която беше на последното 17-то място в евролистата, е успяла да привлече 14 809 гласа с преференции. Те обаче са само 5,1% от всички подадени за ПП-ДБ и не ѝ стигат за промяна на подредбата. Минимумът за разместване е кандидатът да има поне 7 на сто преференциални гласове.

Бившият председател на Народното събрание запазва водаческото място.

Радан Кънев (ДСБ) е единственият член на евролистата на коалицията, който и досега беше български представител в Европейския парламент. ПП-ДБ го бяха поставили на пето място при подреждането на листата.

Никола Минчев (ПП) беше единственият сред водачите на коалицията, които избра да се бори само за евродепутатско място и не се кандидатира за народен представител в 50 Народно събрание.

Ицо Хазарта (ПП) присъства в общо три листи - на 6-о място като кандидат за евродепутат, на 6-о място в листата за народни представители от Пловдив-град и на 1-во място в 25 МИР София, откъдето със сигурност е избран. Сега той ще трябва да реши дали да остане в парламента за още един мандат с неясна продължителност или да замине за Брюксел, където да е евродепутат през следващите 5 години.

Ако той освободи евродепутатското място, би трябвало да бъде заето от Стефан Тафров (номинация на "Да, България"). Дипломатът беше втори в листата, но високите преференции на останалите са го изпратили на четвърто място в общото подреждане.

Ако Христо Петров остане в ЕП, тогава вътрешнокоалиционният баланс ще е 2:1:0 - ПП спрямо ДСБ спрямо "Да, България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024