Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние сега сме единствената от 27-те държави, която не участва в дебата какво се случва с Европа оттук нататък. Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим, в името на какви приоритети ще подкрепим или няма да подкрепим дадено кадрово решение. Ние сме големият отсъстващ от този дебат и не защото сме малки".

Това казва в интервю за БТА евродепутатът Радан Кънев, като припомни, че и преди провала на ротацията в редовния кабинет "Денков - Габриел" е предупредил за последиците.

По думите му много по-малки държави от България проявяват по-голяма политическа активност, като даде пример с Естония - преди дни стана ясно, че доскоршният премиер на страната Кая Калас ще отговаря за външната политика на ЕС.

"Естония ще получи външния министър на ЕС, една от най-малките европейски държави, а ние сякаш дори не се интересуваме кой ще ни представлява и каква политика ще предлага. Това е ужасно. Защото наистина това са пет години европейска политика с отражение на всеки гражданин на България", каза Кънев.

"Това, което е важно за българските граждани, е България да бъде активен участник в европейското законодателство. Аз мисля, че това гражданите и бизнеса ни го разбират, за съжаление, по-добре от доста политици. Че работата ни тук не е дипломатическа. Ние не представляваме държавата с някакви представителни функции, да покажем колко сме хубави или добре облечени, а вършим много тежка ежедневна законодателна работа, която изисква системни преговори, сформиране на различни коалиции, на партийно и национално ниво", допълни още той.

Евродепутатът, издигнат от коалиция ПП-ДБ, коментира и политическата обтановка в страната. Кънев определи като "положително" предложението на "Продължаваме Промяната - Демократична България" да се подпише обща декларация с ключови приоритети от политическите сили в 50-ото Народно събрание.

"Защото това е начин да преодолеем дълбокото критично недоверие между партиите. След това, което се случи в предишния парламент, с провала на ротацията, с разбиването на едно съществуващо мнозинство, доверието слезе рязко под нулата, и то с пълно основание. Така че сега ако искаме въобще да е възможно да се съставят правителства в този, или в следващ парламент, най-важното е да започнем някакъв разговор помежду ни, а не веднага да влезем в следващата конфронтация, която неизбежно съпътства предизборните кампании", каза той.

ПП-ДБ вече разпространиха проекта на „Декларация за излизане от политическата криза в България“. Става въпрос за седем основни закона или решения, като 4 от тях са ключови, за да бъдат усвоени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.


ПП-ДБ разпространиха декларацията, която е условие да обмислят кабинет с втория мандат

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024