Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид Снимка: © European Union

"Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу".

Това коментира пред БНР Радан Кънев, който беше избран за евродепутат от листата на формацията с преференции.

"Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане, е абсолютно наивна. Тя показва липса на опит, липса на политическа годност. Това, от което имаме нужда, е много трудната задача едновременно да запазим единството и да се променим. Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме", каза той.

По думите му в момента се налага "цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към нуждите и легитимните интереси на хората, които ни подкрепиха, и тези, които не го направиха".

Според Кънев съвместно управление с партията на Бойко Борисов е "вече невъзможно".

"Всякакви възможности за работа с ГЕРБ са проиграни в голяма степен поради присъдата, която българският избирател произнесе над нас", категоричен е той.

Преди дни Кънев (ДСБ) даде сигнал за по-активна роля в българската политика след Избори 2024.

Кънев описа и грешките, които според него са довели до резултата на предсрочните избори.

"Очевидно беше от февруари 2022 г., моментът, в който Путин започна завоевателната си война в Украйна, че управление с БСП е повече невъзможно, отколкото несериозно, но и двете. То продължи още няколко месеца, което беше откровена мъка за всеки демократичен човек. Това беше първият момент, в който "Продължаваме промяната" и отделно "Демократична България", имахме огромен превес над ГЕРБ. И беше ясно, че целият свят е драматично променен след началото на войната и че изолацията на ГЕРБ, много закономерна преди това, няма как да бъде водещото след това", каза Кънев.

Неговата гледна точка е, че още тогава коалицията е трябвало да извади Корнелия Нинова от управлението и да търси вариант, "при който от автентично доминиращата позиция, която "Продължаваме промяната" имаше в българската политика тогава, ГЕРБ да бъдат принудени да сътрудничат в осъществяването на реформи".

Другият фактор, който според Кънев е оказал негативно влияние , е "суетата" да търси управление с по-силна партия.

ПП-ДБ са искали цялата власт и подкрепа от партия с повече депутати от тях, в случая ГЕРБ. "Това е такъв риск за самата партия, която го прави, и особено за нейните министри, които слага, жертва, в изпълнителната власт, че няма накъде. Трябваше да си дадем сметка на какво обричаме тези хора, които изпращаме да вършат реформи. Първо на безпомощност да вършат реформи. Второ - на безкрайно опитни в мръсната част на политическата игра политици, като обкръжението на Борисов и Пеевски, ти им поставяш на волето", каза още Радан Кънев.

Преди няколко дни в подкаста на "Правосъдие за всеки лидерът" на "Да, България" в оставка също коментира бъдещето на коалицията ПП-ДБ.

"Ако просто направим нов бранд или малко фризираме стария, това изглежда като пренареждане на столовете на палубата на "Титаник". Не призовавам за тричане, не призовавам за взимане на скалпове.", каза Иванов.

Той определи 50-60% от избирателите в България като "тъмна материя".

"Графиката не я хваща, защото не излиза да гласува. Но нямаме никакви причини да мислим, че в тази тъмна материя има скрити огромни резерви от либерали и демократи. Че само да успеем да активизираме негласуващите, и те ще дойдат да гласуват за нас. Ние не можем да видим за кого гласуват, но можем да хванем ценностите им, ако попитаме "какво мислите за Путин". И изведнъж България се оказва страната, която най-много харесва Путин извън непосредствената руска орбита.", коментира още Христо Иванов.

Той каза още, че политиците от последните години - с всички грешки и трудности - са капиталът на демократичната общност.

"Тези хора са единствените, с които разполагаме и които имат някаква представа как функционира кочината, която наричаме "власт" в България.

Да, те са платили тежко за научаването на това нещо. Ние сме платили тежка цена. Но ние не можем просто да ги изгорим всичките, за да дойдат някакви други."

Христо Иванов след оставката: Пеевски в ГЕРБ, Елена Йончева в ЕП и България "от грешната страна на салфетката"


Евродепутатът Радан Кънев Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и по-възпитано "Величие"

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Израел праща и ултраортодоксални в казармата

Решението може да дестабилизира правителството на Нетаняху

19:23 - 25.06.2024
Важно днес

Кирил Петков: С "Възраждане" просто не сме от една порода, оставаме опозиция

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с третия мандат

18:53 - 25.06.2024
Бизнес

Най-добрите реклами, отличени на фестивала Cannes Lions 2024

За 71-ви първи път най-известният рекламен международен фестивал отличи най-добрите в областта на рекламата и маркетинга

18:10 - 25.06.2024
Важно днес

В АЕЦ "Козлодуй" е имало теч на радиокативна вода, но няма опасност за хората

Инцидентът е станал по време на планов ремонт на шести блок

17:30 - 25.06.2024
Важно днес

София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път

Позицията на България е в отговор на изявления на новия премиер Християн Мицкоски

16:17 - 25.06.2024
Важно днес

Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия

Такива заповеди вече има за Путин и служителката му Мария Лвова-Белова

15:21 - 25.06.2024
Текстове от партньори

Kaufland пуска нови 8 свежи български подправки под марката „Брей!“

Всички подправки „Брей!“ преминават многостепенен контрол на качеството, включително анализи за над 700 пестицида

15:18 - 25.06.2024