Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и по-възпитано "Величие" Снимка: © Screenshot

При следващи избори "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) може да се окаже на ръба на парламентарното оцеляване, ако коалицията не промени политиката, поведението и посланията си. Такова обобщение за изборния резултат даде Радан Кънев, който беше избран за евродепутат от листата на формацията.

В интервю за bTV той каза, че оценката на избирателите е показала, че в момента ПП-ДБ не е подходяща за участник във властта.

"Ние имаме нужда от един период от време, не да седим диван чапраз и да чакаме, а да се променим политически толкова сериозно, че да станем отново на нивото на хората, които традиционно ни подкрепят, защото сега далеч не сме на него", подчерта Кънев.

Евродепутатът не си спести критики за ниския резултат на неговата формация, която претърпя най-голям отлив на избиратели при вота на 9 юни - над 300 хил. (или близо 50%)

"Важно за нас като политическа сила... като сбор от политически сили, които да отбележим не са се превърнали в политическа сила, е какво ще правим занапред. Способни ли сме да променим категорично организационната си структура, политиката си, поведението си, процеса на взимане на решения, посланията или не? Ако си мислим, че предстоят благи месеци и години и ще чакаме с грешките на ГЕРБ и ДПС избирателите да се върнат при нас това в заблуда, която граничи с престъпната глупост", заяви той.

Кънев посочи редица причини за третото място на ПП-ДБ в изборите - от действията по време на съвместното управление с ГЕРБ през несъстоялата се ротация до самото поведение на коалицията.

"Ние си позволявахме да печелим гласовете на избирателите чрез една популистка радикализация на вота, която не отговаряше на политическите реалности в страната, на това какво трябва да се прави след изборите. Тоест държахме се като едно много по-добре възпитано, много по-добре облечено, много по-образовнао "Величие" от Ветрино, само че от центъра на София", каза евродепутатът.

Кънев критикува и искането на ПП-ДБ след миналогодишните избори да управляват сами с подкрепата на ГЕРБ, като го нарече "умопомрачителна суета, граничеща с откровена глупост".

"Да поискаме да управляваме сами с подкрепата на ГЕРБ, да хвърлим тези 20-ина души, които заемат ключовите постове в изпълнителната власт, буквално на кучетата да бъдат разкъсани за седмици, защото най-голямата партия в парламента (ГЕРБ) не носи никаква отговорност", поясни той.

Представителят на ПП-ДБ изрази адмирации за решението на Христо Иванов да подаде оставка като лидер на "Да, България". По думите му Иванов е показал, че "разбира политическия процес от повечето си колеги и разбира необходимостта от много по-сериозна промяна".

Кънев обаче изрази критика към това, че Христо Иванов няма да бъде депутат в следващото Народно събрание, тъй като парламентарната работа в опозиция е много трудна и отговорна, а "ние нямаме хора с опит в парламентарна опозиция. Много по-лесно се губят гласове в опозиция, отколкото на власт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024