Избори 2024: Рекорд, прецедент и кой колко гласа загуби само за година

ДПС и ИТН са единствените две партии, които влизат в 50-ото Народно събрание с по-висока подкрепа в абсолютни гласове спрямо предсрочните избори през април 2023 г.

Големият победител във вота на 9 юни - ГЕРБ-СДС, всъщност е загубил малко повече от 1/5 от избирателите си в рамките на година.

Сривът е най-драматичен при "Продължаваме промяната - Демократична България" - гласовете им се редуцират повече от наполовина след участието им в т.нар. "сглобка" - общо управление с ГЕРБ и подкрепа от ДПС.

Това накратко е равносметката от петите поред предсрочни парламентарни избори в неделя, които се проведоха заедно с редовния европейски вот във всички 27 страни членки на ЕС. Изчисленията са на база вече 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. Официалното обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия (ЦИК) се очакват до петък - заедно с имената на новите 240 депутати.

Парламентарни избори 2024 г. отбелязаха един рекорд и един прецедент. Рекордът е с отрицателен знак - най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам.

Едва 32,2% от българите с избирателни права отидоха до урните. Подадени са точно 426 124 действителни бюлетини по-малко - за партии и коалиции. За да си го представим - ако можеше да има парламентарната група на отказалите се да гласуват избиратели в сравнение с 2023 г., то тя би била втора сила по резултат.

В сметката не са включени и 45 184 гласа "Не подкрепям никого" - също действителни гласове, но те не се отчитат и при разпределянето на депутатските мандати в новия парламент.

Прецедентът е, че за първи път активността на европейските избори в България е по-висока от тази на национален вот - макар и разликата да е само около 1%.

Ето и как изглежда загубата на вот на ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в числа. И съответно колко гласове повече са завоювали ДПС - за първи път официално с Делян Пеевски начело като лидер, и ИТН.

Партията на Слави Трифонов "расте" с около 1/4 в абсолютен брой гласове в сравнение с изборите през 2023 г. - което се различава от твърдението на Тошко Йорданов от изборната нощ за 50% увеличена подкрепа.

Само в София коалицията ПП-ДБ губи над 81 000 гласа - въпреки че запазва първото си място в столицата и побеждава ГЕРБ в два от трите избирателни района на територията ѝ. Това са и единствените два района, където обединението стана първа политическа сила от общо 31 в цялата страна.

Българите в чужбина също са били по-малко активни в сравнение с изборите за парламент миналата година. Точно 38 721 по-малко бюлетини са пуснати зад граница.

Най-големи губещи извън страната са ПП-ДБ и ДПС, само че вторите успяват да компенсират загубата с по-високи резултати в страната.


Така ПП-ДБ и ДПС имат по близо 20 000 по-малко от българите в чужбина. Разликата за ДПС идва предимно от Турция, където активността този път беше чувствително по-ниска.

Всички партии обаче губят вот зад граница - включително добре представящите се иначе сред емигрантите "Възраждане" и ИТН. Над 12 000 души пък са повярвали на новата партия "Величие" от разстояние, показват числата.

ГЕРБ традиционно има слаб резултат сред българите извън страната, както и БСП. Сега разликата е само, че е още по-слаб.

Как София наказа ПП-ДБ, ГЕРБ и Ваня Григорова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024