Радан Кънев обмисля дали отново да се кандидатира за лидер на ДСБ

Зам.-председателят на ДСБ (част от коалицията „Демократична България“) Радан Кънев, който в момента е евродепутат, обмисля дали да се кандидатира за председател на партията. Той е получил номинации за лидерската позиция, но все още не е взел окончателно решение.

В публикация във Facebook профила си от неделя Кънев обяснява, че е бил номиниран от редица местни структури и в момента води разговори с настоящия лидер Атанас Атанасов. Председателят на ДСБ беше подложен на критики, че посланието му за оттегляне от поста заради слабите резултати на изборите, не е било еднозначно. Тогава Атанасов заяви, че поема отговорност, но каза само, че ще се проведат вътрешни избори, на които ще се яви.

Кънев беше председател на ДСБ между 2013 и 2017 г., като пое поста от първия й лидер Иван Костов. Подаде оставка заради слабите резултати на парламентарнте избори през 2017 г., когато "Реформаторски блок", от който беше част, не успя да влезе в Народното събрание.

Сега той посочва, че в решението си ще бъде воден от няколко критерия, сред които: „кое ще бъде по-разумно за възстановяване и укрепване на единството на ДСБ и ще допринесе за консолидацията на обединението "Демократична България" и постепенното му превръщане в единна политическа сила“.

Пред „Дневник“ другият зам.-председател на ДСБ Цецка Бачкова коментира, че ще вземе решение дали да се кандидатира за лидер, след като стане ясно решението на Кънев. Според нея той има „потенциал и капацитет да развие ДСБ. От медията коментират, че тя почти сигурно ще го подкрепи при евентуална кандидатура.

След слабия изборен резултат през ноември лидерите и на трите формации в "Демократчина България" - 'Да, България", ДСБ и "Зелено движение", подадоха оставки. По устав трите партии трябваше да свикат Националните си конференции в тримесечен срок от подаването на оставките.

Най-напред това направи "Да, България", чиято Национална конференция се състоя тази събота и преизбра Христо Иванов. В ДСБ събранието е насрочено за 12 февруари.

Още преди ДСБ да определи дата за националната си конференция сигурните кандидати за лидерската позиция бяха само двама – Атанас Атанасов и дългогодишният председател на партията за район "Лозенец" Елена Спасова.


Христо Иванов е преизбран: "Да, България" не го пускала, преди да си довърши работатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024