Зам.-председателят на ДСБ (част от коалицията „Демократична България“) Радан Кънев, който в момента е евродепутат, обмисля дали да се кандидатира за председател на партията. Той е получил номинации за лидерската позиция, но все още не е взел окончателно решение.

В публикация във Facebook профила си от неделя Кънев обяснява, че е бил номиниран от редица местни структури и в момента води разговори с настоящия лидер Атанас Атанасов. Председателят на ДСБ беше подложен на критики, че посланието му за оттегляне от поста заради слабите резултати на изборите, не е било еднозначно. Тогава Атанасов заяви, че поема отговорност, но каза само, че ще се проведат вътрешни избори, на които ще се яви.

Кънев беше председател на ДСБ между 2013 и 2017 г., като пое поста от първия й лидер Иван Костов. Подаде оставка заради слабите резултати на парламентарнте избори през 2017 г., когато "Реформаторски блок", от който беше част, не успя да влезе в Народното събрание.

Сега той посочва, че в решението си ще бъде воден от няколко критерия, сред които: „кое ще бъде по-разумно за възстановяване и укрепване на единството на ДСБ и ще допринесе за консолидацията на обединението "Демократична България" и постепенното му превръщане в единна политическа сила“.

Пред „Дневник“ другият зам.-председател на ДСБ Цецка Бачкова коментира, че ще вземе решение дали да се кандидатира за лидер, след като стане ясно решението на Кънев. Според нея той има „потенциал и капацитет да развие ДСБ. От медията коментират, че тя почти сигурно ще го подкрепи при евентуална кандидатура.

След слабия изборен резултат през ноември лидерите и на трите формации в "Демократчина България" - 'Да, България", ДСБ и "Зелено движение", подадоха оставки. По устав трите партии трябваше да свикат Националните си конференции в тримесечен срок от подаването на оставките.

Най-напред това направи "Да, България", чиято Национална конференция се състоя тази събота и преизбра Христо Иванов. В ДСБ събранието е насрочено за 12 февруари.

Още преди ДСБ да определи дата за националната си конференция сигурните кандидати за лидерската позиция бяха само двама – Атанас Атанасов и дългогодишният председател на партията за район "Лозенец" Елена Спасова.


Христо Иванов е преизбран: "Да, България" не го пускала, преди да си довърши работатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия