Радан Кънев: Пеевски и Ковачки предизвикаха протестите, после се самопоканиха да покажат, че ще ги решат

Депутатът Делян Пеевски и бизнесменът Христо Ковачки, които имат интереси в енергетиката, са в основата на протестите на енергетиците, за да покажат после как могат да разрешат проблемите им. Думите са на евродепутата Радан Кънев в интервю за БНР. Те идват ден, след като представители на недоволните работници във въглищните централи и мини, които блокираха пътища в продължение на дни, постигнаха споразумение с правителството и депутати от управляващото мнозинство (ГЕРБ, ПП-ДБ) и ДПС, след които е и гаранция, че държавата няма да затваря въглищни енергийни мощности до 2038 г.

"За никого не е тайна изключително мащабното икономическо влияние на г-н Пеевски и кръговете около него върху дейността на ТЕЦ "Марица 2" (който е държавен - б.р.). За никого не са тайна изключително близките, бих казал неприлични, политически връзки между г-н Ковачки, който притежава най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и ДПС , и в не малка степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които предизвикаха протестите, след това услужливо се самопоканиха в сградата на НС, за да покажат, че ще ги решат. Беше изключително зле притиснато българското правителство и българският обществен интерес. Съвсем не винаги интересът на собствениците на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съвпада лесно с обществения интерес на 6 млн. души".

Според Кънев големият отсъстващ на преговорите между властта и протестиращите е бил именно българският гражданин, а липсващата тема е била здравето на българския гражданин.

"Общественият интерес е много по-сложно понятие от интереса на конкретните производители на един конкретен вид енергия. Здравето ни и цените, които плащаме (за ток), са други два, според мен, по-важни елемента".

Според евродепутата провеждането на преговори и самият факт на подписване на споразумение е нещо положително и нещо, което е трябвало да се случи преди 20 години.

"За първи път в лицето на акад. Николай Денков виждам премиер, който говори честно по тези въпроси. Плаща огромна цена, но говори честно и това е много достойно поведение", коментира Кънев.

Според него крайният вариант на споразумението, подписано между протестиращи и представители на управлението, не дава отговори на тежките въпроси:

"За съжаление, споразумението претърпя няколко редакции. Крайният вариант не дава отговори на тежките въпроси. Точка 1 е най-добрата част от това споразумение. Тя предвижда опит да се постигне механизъм за капацитет и такъв опит е възможен и е важен, защото ТЕЦ-овете няма да издържат икономически. Искането за механизъм за капацитет включва в себе си тихото признание на очевидния факт - че цената на енергия от ТЕЦ е твърде висока за пазарните потребители и трябва да се търси начин за подкрепа. Но точка 1 съдържа и един по-важен елемент - чрез пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрекъснато увеличаващото се производство от възобновяеми източници, срещу което да получават справедливо възнаграждение. Това е ключовият елемент от споразумението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и сериозни неща в него", смята евродепутатът.

По думите му обаче механизмът за капацитет, или разрешението България да подпомага цената на електроенергия от топлоцентрали, няма как да бъде постигнато, ако в следващите точки не се предвижда график за постепенно намаляване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, икономически няма кой да купува електроенергия на тези цени, на които в момента я продава ТЕЦ.

България ще има план за плавен преход в енергетиката си, отбеляза Радан Кънев. И посочи, че в най-добрия случай той ще бъде щедро финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде болезнен, както преходът през 90-те години, без подкрепа за пострадалите и с тежки ефекти за енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024