Президентът Румен Радев заяви, че България е готова да приеме контингенти на всички съюзници от НАТО, които да "допринесат за запълване на дефицитите" в българската армия.

По време на посещението си в Сунгурларе за празника на града и Деня на лозаря (14 февруари) държавният глава заяви, че най-големият риск за нашата сигурност е "да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили". Той смята, че не може да се сещаме за тях само "от криза на криза и от катастрофа до катастрофа". "Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво относно тяхната боеспособност и точно това ще дискутираме утре", заяви Радев преди планирания Консултативен съвет за национална сигурност на 15 февруари.

Президентът добави, че България е част от усилията за деескалация на конфликта около Украйна, но и част от усилията за подсилване на източния фланг на НАТО. "Вече започна съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното ни пространство заедно с нашите партньори от Алианса. Като рамкова страна във формирането на батальонна група, България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицитите ни".

"Най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на армията, мотивацията на личния състав. България е суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО", добави Радев.

В България ще има батальонна група под българско командване, като в момента се обсъждат военно-технически параметри и за присъединяване на американски военни, съобщи преди дни министърът на отбраната Стефан Янев.

"Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната. Затова всеки ден има разговори на най-високо политическо ниво. Няма военно решение на тази криза. Единственият устойчив път е този на преговорите и на дипломацията. Радвам се, че такъв се води", отбеляза президентът.

Държавният глава коментира списъка с 19 имена, предаден от премиера Кирил Петков в прокуратурата, която да даде информация дали проверява и разследва свързаните с корупция български граждани.

"След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно", каза Румен Радев.

Кирил Петков търси български специалисти от чужбина за разследванията на новата КПКОНПИ

"Разбира се, правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с кого и с какво си има работа. Убеден съм, че борбата с корупцията трябва да се води със силата на институциите, а не само с популярността в социалните мрежи", направи Радев препратка към бившите управляващи от ГЕРБ. "Виждате, че методите, използвани от предишните управляващи, доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички. Урок за правителството трябва да бъде и че демокрацията не може да бъде възстановена с недемократични средства и нарушаване на закона".

Президентът отрече да е в конфликт с Кирил Петков и заяви, че между правителството и президентската институция "има една конструктивна комуникация". "Правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза, но не може да се надяваме единствено и само институциите да решат тежките проблеми пред България", добави той.

Попитан дали служебният кабинет, назначен от него, щеше да се справи по-добре с настоящите кризи от редовното правителство, Радев заяви: "Второто служебно правителство вече е в историята, ние трябва да гледаме напред, да търсим демократичния път".


Украйна поиска спешна среща с Русия в рамките на 48 часа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода