Снимка: © Getty Images

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба призова за свикване на заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той се позова на факта, че Русия не е отговорила на искането на Украйна за "подробни обяснения относно военните дейности в районите, прилежащи към територията на Украйна, и във временно окупирания Крим".

Кулеба написа тази неделя в Twitter: "Русия не успя да отговори на искането ни съгласно Виенския документ. Вследствие на това предприемаме следващата стъпка. Искаме среща с Русия и всички участващи държави в рамките на 48 часа, за да обсъдим нейното укрепване и преразпределение по нашата граница и във временно окупирания Крим".

Виенският документ, подписан под егидата на ОССЕ, предвижда, че "участващите държави ще (...) консултират и сътрудничат помежду си за всички необичайни и непланирани дейности на техните военни сили извън обичайните им местоположения в мирно време, които са от военно значение".

В споразумението се казва, че участващата държава има право на отговор в рамките на 48 часа.

"Ако Русия е сериозна, когато говори за неделимостта на сигурността в пространството на ОССЕ, тя трябва да изпълни ангажимента си за военна прозрачност, за да се деескалира напрежението и да се повиши сигурността за всички", заяви Кулеба.

Междувременно американският президент Джо Байдън провежда разговор по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски. Държавният глава на САЩ е заявил пред Зеленски, че Вашингтон ще отговори "бързо и решително" на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна, се посочва в изявление на Белия дом.

Двамата лидери "се съгласиха, че е важно да продължат да прилагат дипломация в отговор на военното струпване на Русия по границите на Украйна", твърдят още от администрацията на Байдън.

Байдън и Зеленски последно разговаряха миналия месец и дискусията "не е преминала добре", заяви тогава високопоставен украински служител пред CNN, на фона на разногласия относно "нивата на риск" от руска атака. Белият дом обаче оспори тези твърдения, като предупреди, че анонимни източници "пускат лъжлива информация". От администрацията все пак заявиха, че Байдън е предупредил Зеленски, че предстояща инвазия на Москва е "ясно изразена възможност".


Байдън и Путин говориха 1 час по телефона за санкции и историята между САЩ и Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ема Уотсън дебютира като режисьор и лице в кампания на Prada

Изискванията ѝ като режисьор за Prada са да намери материал, който "няма да я отегчи"

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден