Украйна поиска спешна среща с Русия в рамките на 48 часа Снимка: © Getty Images

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба призова за свикване на заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той се позова на факта, че Русия не е отговорила на искането на Украйна за "подробни обяснения относно военните дейности в районите, прилежащи към територията на Украйна, и във временно окупирания Крим".

Кулеба написа тази неделя в Twitter: "Русия не успя да отговори на искането ни съгласно Виенския документ. Вследствие на това предприемаме следващата стъпка. Искаме среща с Русия и всички участващи държави в рамките на 48 часа, за да обсъдим нейното укрепване и преразпределение по нашата граница и във временно окупирания Крим".

Виенският документ, подписан под егидата на ОССЕ, предвижда, че "участващите държави ще (...) консултират и сътрудничат помежду си за всички необичайни и непланирани дейности на техните военни сили извън обичайните им местоположения в мирно време, които са от военно значение".

В споразумението се казва, че участващата държава има право на отговор в рамките на 48 часа.

"Ако Русия е сериозна, когато говори за неделимостта на сигурността в пространството на ОССЕ, тя трябва да изпълни ангажимента си за военна прозрачност, за да се деескалира напрежението и да се повиши сигурността за всички", заяви Кулеба.

Междувременно американският президент Джо Байдън провежда разговор по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски. Държавният глава на САЩ е заявил пред Зеленски, че Вашингтон ще отговори "бързо и решително" на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна, се посочва в изявление на Белия дом.

Двамата лидери "се съгласиха, че е важно да продължат да прилагат дипломация в отговор на военното струпване на Русия по границите на Украйна", твърдят още от администрацията на Байдън.

Байдън и Зеленски последно разговаряха миналия месец и дискусията "не е преминала добре", заяви тогава високопоставен украински служител пред CNN, на фона на разногласия относно "нивата на риск" от руска атака. Белият дом обаче оспори тези твърдения, като предупреди, че анонимни източници "пускат лъжлива информация". От администрацията все пак заявиха, че Байдън е предупредил Зеленски, че предстояща инвазия на Москва е "ясно изразена възможност".


Байдън и Путин говориха 1 час по телефона за санкции и историята между САЩ и Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024