Радев даде начало на КСНС за Северна Македония, ВМРО протестира пред президентството Снимка: © bTV

Президентът Румен Радев откри в 14 ч. в понеделник заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата „Интегриране на Западните Балкани в ЕС“.

Държавният глава свика съвета осем дни преди премиерът Кирил Петков да посети Скопие за начало на нова глава от преговорите по отношение еврочленството на Северна Македония. Тема на КСНС е още ролята на България в разширяването на ЕС и в "процеса на стабилизиране и асоцииране" спрямо Република Северна Македония и Албания.

На „Дондуков“ 2 за начало на преговорите пристигнаха министър-председателят, председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПП, ресорните министри, които по закон участват в заседанията на КСНС, както и председателите на седемте парламентарно представени партии.

Радев приветства намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът със Скопие, но паралелно с това очаква да бъдат решени и всички отворени проблеми. Той вече се обяви "за" евроинтеграцията на Северна Македония, но при зачитане на българските национални интереси.

Темата отново стана актуална, след като лидерът на една от партиите в управляващото мнозинство ИТН – Слави Трифонов, предложи ветото над Скопие да отпадне, ако България влезе в Шенген и САЩ отмени визите за българските граждани. От „Продължаваме промяната“ и ДБ отхвърлиха идеята, а Петков каза, че няма промяна в позицията.

Очаква се на заседанието на КСНС да стане ясно дали действително има единство сред основните държавни институции и политиците по отношение на българската позиция към Северна Македония.

Кирил Петков: Няма разнобой в кабинета по темата за Северна Македония

Докато президентът даваше начало на заседанието на КСНС, членове и поддръжници на ВМРО излязоха за протест на „Дондуков“ 2. От партията искат България да не променя позицията си за Северна Македония и призовават всички групи в парламента да не отстъпват пред вече поставените условия – да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата, да се сложи край на езика на омразата и да бъде призната общата история до 1944 г.

Ангел Джамбазки от патриотичната формация не описа демонстрацията като протест, а като „мирно и разумно предупреждение“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024