Незабавна и безусловна оставка - това поиска президентът Румен Радев от премиера Бойко Борисов. Според държавния глава няма нужда в такив момент да се прави нова конституция и да се свиква Велико народно събрание, защото това не е "лечение на кризата".

"Дневният ред е ясен. Отавка - незабавна и безусловна", каза Радев пред протестиращи във Варна. Там демонстрантите за пореден ден излязоха на улиците и призоваха за оттегляне на министър-предсадетеля, а днес засвидетелстваха подкрепа към президента при появата му, скандирайки неговото име.

Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни

"Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване", каза още Радев. "Единственият отговор на тези мераци е категоричен отказ. Виждате какво става с хората 40 дни. Българите в много градове у нас и в чужбина скандират за оставка. Най-големият страх на това управление е честни избори с машинно гласуване. Затова се прави протакане, затова е и тази криза", каза държавният глава.

"Изход от тази криза може да има по един единствен начин с оставка, за да влезем обратно в руслото на законността и да излезем от тази криза", смята президентът.

Днес ГЕРБ внесе проекта за нова конституция, в който е отнето е правото на президента да се намесва в избора на "тримата големи" - досега той можеше еднократно да откаже назначението с указ, както Румен Радев го направи при излъчването на Георги Чолаков за председател на ВАС (2017 г.) и на Иван Гешев за главен прокурор (2019 г.). 

"Изобщо не трябва да става дума да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова конституция", призова Радев.

"Целта на Борисов не е рационална нова конституция. Целта на Борисов е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззакония, за полицейщина, за административен рекет и да забравим, че му искаме оставката", смята президентът.


Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни

Румен Радев: Разговор за бъдещето на България е възможен само след оставка на правителството

Протестиращи нахлуха в Министерството на правосъдието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти