Незабавна и безусловна оставка - това поиска президентът Румен Радев от премиера Бойко Борисов. Според държавния глава няма нужда в такив момент да се прави нова конституция и да се свиква Велико народно събрание, защото това не е "лечение на кризата".

"Дневният ред е ясен. Отавка - незабавна и безусловна", каза Радев пред протестиращи във Варна. Там демонстрантите за пореден ден излязоха на улиците и призоваха за оттегляне на министър-предсадетеля, а днес засвидетелстваха подкрепа към президента при появата му, скандирайки неговото име.

Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни

"Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване", каза още Радев. "Единственият отговор на тези мераци е категоричен отказ. Виждате какво става с хората 40 дни. Българите в много градове у нас и в чужбина скандират за оставка. Най-големият страх на това управление е честни избори с машинно гласуване. Затова се прави протакане, затова е и тази криза", каза държавният глава.

"Изход от тази криза може да има по един единствен начин с оставка, за да влезем обратно в руслото на законността и да излезем от тази криза", смята президентът.

Днес ГЕРБ внесе проекта за нова конституция, в който е отнето е правото на президента да се намесва в избора на "тримата големи" - досега той можеше еднократно да откаже назначението с указ, както Румен Радев го направи при излъчването на Георги Чолаков за председател на ВАС (2017 г.) и на Иван Гешев за главен прокурор (2019 г.).

"Изобщо не трябва да става дума да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова конституция", призова Радев.

"Целта на Борисов не е рационална нова конституция. Целта на Борисов е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззакония, за полицейщина, за административен рекет и да забравим, че му искаме оставката", смята президентът.


Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни

Румен Радев: Разговор за бъдещето на България е възможен само след оставка на правителството

Протестиращи нахлуха в Министерството на правосъдието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори