Радев: Докато има служебен кабинет, българите няма да стоят на тъмно Снимка: © Screenshot

България няма да предприема мерки за ограничаване на потреблението на електричество. Това каза президентът Румен Радев по повод дебатите в Европейския съюз по този въпрос.

"Нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане. България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", коментира той.

Държавният глава похвали кабинета за борбата с инфлацията като изтъкна като аргументи намаляването на цената на газа с 30% за следващия месец и спада в цената на бензина до под 3 лева. Той каза, че това са "реални резултати, постигнати с усилия и много работа", които са налице благодарение на правителството.

По повод започналите дебати в ЕС за овладяването на инфлацията Радев смята, че в момента се правят опити да се "предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие", но това става за сметка на жертването на пазарните механизми чрез мерки, които, по думите му, са познати "от едно по-далечно минало".

Как Европа ще се справи с енергийната криза - този въпрос продължава да вълнува както световни лидери и експерти, така и крайните потребители. (Не)решими газови задачи: Как ще се отрази налагането на таван на цените на руския газ

Редица държави от блока предприемат мерки за ограничаване на потреблението на ток. Белгия планира да наложи извънpeдeн дaнъĸ въpxy пpoизвoдитeлитe нa eнepгия, следвайки примера на страни като Иcпaния, Итaлия, Pyмъния и Гъpция. А от 1 септември в Германия влезе нов план за пестене на енергия, който обхваща температурата в жилищата, отоплението на частни басейни, топлата вода и осветлението в обществени гради.

"Те са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика и за нейната конкурентоспособност. Основаната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търсим най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставяме най-добрите условия на българските граждани", допълни още той.

Президентът отново посочи руската компания "Газпром" като възможен доставчик, тъй като "те ни дължат доставки на газ". Той обаче каза, че разговорите за това са много сложни и добави, че това е само една от възможностите.

"Правителството работи интензивно по всички останали възможни източници, пътища, начини за доставка на прирорден газ с надежни гаранции на доставките и с поносими условия и цени", обясни държавният глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024