Радев: Докато има служебен кабинет, българите няма да стоят на тъмно Снимка: © Screenshot

България няма да предприема мерки за ограничаване на потреблението на електричество. Това каза президентът Румен Радев по повод дебатите в Европейския съюз по този въпрос.

"Нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане. България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", коментира той.

Държавният глава похвали кабинета за борбата с инфлацията като изтъкна като аргументи намаляването на цената на газа с 30% за следващия месец и спада в цената на бензина до под 3 лева. Той каза, че това са "реални резултати, постигнати с усилия и много работа", които са налице благодарение на правителството.

По повод започналите дебати в ЕС за овладяването на инфлацията Радев смята, че в момента се правят опити да се "предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие", но това става за сметка на жертването на пазарните механизми чрез мерки, които, по думите му, са познати "от едно по-далечно минало".

Как Европа ще се справи с енергийната криза - този въпрос продължава да вълнува както световни лидери и експерти, така и крайните потребители. (Не)решими газови задачи: Как ще се отрази налагането на таван на цените на руския газ

Редица държави от блока предприемат мерки за ограничаване на потреблението на ток. Белгия планира да наложи извънpeдeн дaнъĸ въpxy пpoизвoдитeлитe нa eнepгия, следвайки примера на страни като Иcпaния, Итaлия, Pyмъния и Гъpция. А от 1 септември в Германия влезе нов план за пестене на енергия, който обхваща температурата в жилищата, отоплението на частни басейни, топлата вода и осветлението в обществени гради.

"Те са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика и за нейната конкурентоспособност. Основаната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търсим най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставяме най-добрите условия на българските граждани", допълни още той.

Президентът отново посочи руската компания "Газпром" като възможен доставчик, тъй като "те ни дължат доставки на газ". Той обаче каза, че разговорите за това са много сложни и добави, че това е само една от възможностите.

"Правителството работи интензивно по всички останали възможни източници, пътища, начини за доставка на прирорден газ с надежни гаранции на доставките и с поносими условия и цени", обясни държавният глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023