Радев е обсъдил кризата в Украйна на среща с участието на Байдън Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев е участвал в конферентен разговор с американския президент Джо Байдън и държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО (Б-9).

От президентството съобщиха, че сред акцентите на разговора са били подходи за решаване на кризата в Украйна чрез намаляване на напрежението и стриктното изпълнение на Минските споразумения, както и укрепването на отбранителните способности на страните членки на Алианса.

Потвърдена е била готовността на организацията да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата с украинската страна и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държав членки при ескалация на напрежението между Москва и Киев.

Радев е сред лидерите на над 100 държави, които са участвали в срещата на върха за демокрацията по инициатива на Джо Байдън.

Американският президент проведе видеоразговор с руския си колега Владимир Путин на 7 декември, в който Вашингтон заплаши Москва с "икономически и други санкции" при нахлуване в Украйна. Десетки хиляди руски военни са струпани по границата, което предизвика загриженост от страна на САЩ и още редица страни членки на НАТО.

Байдън разговаря по телефона и с украинския си колега Володимир Зеленски. Според информацията държавният глава на Украйна е благодарил на американския президент за силната подкрепа на САЩ заради руските заплахи. Той е посочил, че има "ясни предложения" как да възобнови мирния процес в Донбас.

По време на президентския дебат преди изборите на 14 ноември Радев попадна под критиките на Американското посолство в София, след като обяви, че Крим е руски. По-късно президентството излезе с позиция, че полуостровът принадлежи териториално на Украйна, а държавният глава е имал предвид, че в момента Москва е установила контрол и това не може да се промени със сила - позиция, която бе приветствана от САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023