Радев: Френските предложения са най-добрите до момента, но няма време да вдигнем ветото за РСМ

Президентът Румен Радев даде висока оценка за предложенията за гаранции на българските искания към Северна Македония, но обяви, че вдигане на ветото и начало на преговорите за членство не може да стане до края на юни.

"Предложенията на Френското председателство са най-добрите до момента. Не казвам просто за България. Те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим и аз, и двете служебни правителства двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС, преговорна рамка. Това не е просто двустранен спор за история, както се представя. Те касаят фундаментите на ЕС и най-сетне след множеството срещи нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход", каза Радев пред журналисти на форума "Три морета" в Рига.

Той обаче призова Министерски съвет и Народното събрание да се произнесат по въпроса дали "двустранният протокол, който трябва да се подпише със Северна Македония, в достатъчна степен отстоява българския интерес". В този документ ще залегне разрешаването на проблемите около културно-историческото наследство, фалшификация на историята, език на омразата, учебници, музеи, паметници и др.

Радев определи този протокол като "ключът към справедливото решаване на въпроса".

"Ако се допусне в протокола да има празноти, неясни моменти, ако няма ясни механизми с измерими критерии, това не е решение", каза още той.

"Едно е ясно - към момента няма абсолютно никакво време да се случи вдигане на ветото. Няма как да стане сега. Този протокол трябва да бъде приет и от българския, и от северномакедонския парламент.

Румен Радев отклони въпросите за евентуални предсрочни избори и нов служебен кабинет.

"Преди да говорим за предсрочен вот, трябва да е ясно, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашното правителство и сегашния парламент. И те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите, изборите са неизбежен вариант. Но това е крайният, екстремният вариант", каза още той.

Коментарът му се размина с гледната точка на вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано днес описа предсрочните избори като "последното нещо, което България трябва да прави в момента" и призова Народното събрание да демонстрира ивсота по време на дебатите, особено заради необходимостта да се довърши актуализацията на бюджета.

Надежда Нейнски: Френското предложение е най-сериозното, което България е получавала, за решаване на спора с РСМ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024