Президентът Румен Радев даде висока оценка за предложенията за гаранции на българските искания към Северна Македония, но обяви, че вдигане на ветото и начало на преговорите за членство не може да стане до края на юни.

"Предложенията на Френското председателство са най-добрите до момента. Не казвам просто за България. Те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим и аз, и двете служебни правителства двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС, преговорна рамка. Това не е просто двустранен спор за история, както се представя. Те касаят фундаментите на ЕС и най-сетне след множеството срещи нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход", каза Радев пред журналисти на форума "Три морета" в Рига.

Той обаче призова Министерски съвет и Народното събрание да се произнесат по въпроса дали "двустранният протокол, който трябва да се подпише със Северна Македония, в достатъчна степен отстоява българския интерес". В този документ ще залегне разрешаването на проблемите около културно-историческото наследство, фалшификация на историята, език на омразата, учебници, музеи, паметници и др.

Радев определи този протокол като "ключът към справедливото решаване на въпроса".

"Ако се допусне в протокола да има празноти, неясни моменти, ако няма ясни механизми с измерими критерии, това не е решение", каза още той.

"Едно е ясно - към момента няма абсолютно никакво време да се случи вдигане на ветото. Няма как да стане сега. Този протокол трябва да бъде приет и от българския, и от северномакедонския парламент.

Румен Радев отклони въпросите за евентуални предсрочни избори и нов служебен кабинет.

"Преди да говорим за предсрочен вот, трябва да е ясно, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашното правителство и сегашния парламент. И те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите, изборите са неизбежен вариант. Но това е крайният, екстремният вариант", каза още той.

Коментарът му се размина с гледната точка на вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано днес описа предсрочните избори като "последното нещо, което България трябва да прави в момента" и призова Народното събрание да демонстрира ивсота по време на дебатите, особено заради необходимостта да се довърши актуализацията на бюджета.

Надежда Нейнски: Френското предложение е най-сериозното, което България е получавала, за решаване на спора с РСМ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо