Радев гласува машинно и призова гражданите да упражнят правото си на вот

Малко преди 12 часа Румен Радев упражни правото си на глас, като го направи с машина в Професионална гимназия по транспорт. Преди него гласува и Илияна Йотова. След вота президентът се снима с членове на избирателната секция и остана да говори дълго с избиратели пред секцията.

"Очаквам да се поставят интересите на гражданите на първо място, най-важното днес е да се гласува и да не оставя някой друг да решава съдбата на хората вместо тях".

Попитан за решението си да гласува с машина, той коментира:

"Радвам се - от това, което разбрах - че гласуването с машини е с превес. Това е ефективно средство да се преодолеят недействителните бюлетини, сгрешените протоколи, корпоративния и купен вот."

В края на миналата година Румен Радев наложи вето на последните промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиените бюлетини, но то беше преодоляно от депутатите с ново гласуване с мнозинство, формирано от ГЕРБ, БСП и ДПС.

"От избирателната активност зависи легитимността на вота.", каза президентът, което се ангажира след изборите бързо да бъде свикано новото 49-то Народно събрание.

Вицепрезидентът Илияна Йотова даде гласа си малко преди него. Тя каза, че гласува за "стабилно мнозинство и правителство. За това да няма повече предсрочни избори", като добави, че служебното правителство било поставило летвата много високо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024