Радев и Мицотакис: Скопие в ЕС само при спазване на двустранните споразумения Снимка: © Президентство на Република България

След като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с българския си колега Кирил Петков в София този понеделник, той проведе двустранна дискусия и с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Двамата са обсъдили темата за българското вето срещу началото на разговорите за еврочленство на Северна Македония и са установили, че имат обща позиция - "европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти".

Държавният глава е призовал по време на срещата Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, както и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка, да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

"Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между България и Гърция бе във фокуса на разговора", обявиха от пресцентъра на президентството. "Двамата приветстваха възстановяването и по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между София и Атина, което определиха като ключово не само за двустранните отношения, но и за стабилността в региона на Югоизточна Европа".

На 30 септември Кириакос Мицотакис обаче заяви пред кореспондент на американския вестник New York Times, че Гърция не подкрепя България в блокирането на европейската перспектива на Северна Македония: "Считаме това за ненужно усложнение“.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, стана ясно след срещата в понеделник. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

"Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната", пишат от "Дондуков" 2.

Румен Радев е изразил увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат "силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти", които са от значение за целия регион. Според него България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023