Снимка: © Президентство на Република България

След като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с българския си колега Кирил Петков в София този понеделник, той проведе двустранна дискусия и с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Двамата са обсъдили темата за българското вето срещу началото на разговорите за еврочленство на Северна Македония и са установили, че имат обща позиция - "европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти".

Държавният глава е призовал по време на срещата Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, както и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка, да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз. 

"Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между България и Гърция бе във фокуса на разговора", обявиха от пресцентъра на президентството. "Двамата приветстваха възстановяването и по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между София и Атина, което определиха като ключово не само за двустранните отношения, но и за стабилността в региона на Югоизточна Европа". 

На 30 септември Кириакос Мицотакис обаче заяви пред кореспондент на американския вестник New York Times, че Гърция не подкрепя България в блокирането на европейската перспектива на Северна Македония: "Считаме това за ненужно усложнение“.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, стана ясно след срещата в понеделник. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

"Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната", пишат от "Дондуков" 2.

Румен Радев е изразил увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат "силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти", които са от значение за целия регион. Според него България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция