Радев и Мицотакис: Скопие в ЕС само при спазване на двустранните споразумения Снимка: © Президентство на Република България

След като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с българския си колега Кирил Петков в София този понеделник, той проведе двустранна дискусия и с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Двамата са обсъдили темата за българското вето срещу началото на разговорите за еврочленство на Северна Македония и са установили, че имат обща позиция - "европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти".

Държавният глава е призовал по време на срещата Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, както и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка, да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

"Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между България и Гърция бе във фокуса на разговора", обявиха от пресцентъра на президентството. "Двамата приветстваха възстановяването и по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между София и Атина, което определиха като ключово не само за двустранните отношения, но и за стабилността в региона на Югоизточна Европа".

На 30 септември Кириакос Мицотакис обаче заяви пред кореспондент на американския вестник New York Times, че Гърция не подкрепя България в блокирането на европейската перспектива на Северна Македония: "Считаме това за ненужно усложнение“.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, стана ясно след срещата в понеделник. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

"Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната", пишат от "Дондуков" 2.

Румен Радев е изразил увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат "силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти", които са от значение за целия регион. Според него България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024