Петков прие Кириакос Мицотакис: Атина подкрепя "с всички сили" българското правителство Снимка: © Министерски съвет

Кирил Петков се срещна с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е на първо посещение в България по покана на лидера на "Продължаваме промяната".

Срещата им в Министерски съвет започна в 10 ч. Гръцкият премиер е първият гост на правителствено равнище на българския министър-председател от встъпването му в длъжност.

Във фокуса на дискусията са били двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Била е обсъдена и газовата връзка между двете държави. "Интерконекторът България - Гърция е обща цел и е много важно да бъде завършен възможно най-бързо", заяви гръцкият премиер. Интерконекторът влиза в последния етап от изграждането и е въпрос на месеци да бъде финализиран.

За Мицотакис предстои да се срещне и с президента Румен Радев днес на "Дондуков" 2.

„Беше удоволствие да направим с министър Мицотакис разговор по много важни регионални теми. Това, което видях, е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и че заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани”, заяви Петков след срещата.

„Благодаря на Кирил Петков за топлото гостоприемство. Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено”, каза Мицотакис.

„Има много възможности за развитие на сътрудничеството в енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи, и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.

София и Атина работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения, отбелязаха от МС.

На брифинга на двамата лидери Петков обясни, че става дума за „стратегическа инфраструктура“, която е била обсъдена и на разговорите му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел миналата седмица. „Имаме възможност за връзка Александруполис - Бургас – Варна - Констанца. Тази връзка да бъде с пътища, влакове, енергийна, и да се засили, защото е стратегическа за района, за икономиката, за целите на по-добра сигурност в региона“.

"Добросъседството е най-важното, винаги сме готови да обсъдим потенциалните проблеми в региона. Обсъдихме, че бидейки двете страни на външната граница на ЕС, има добра логика да бъдем в координация на високо ниво за най-голяма ефективност", отбеляза още Петков.

От правителството подчертават, че тема на разговор между двамата лидери е било още сътрудничеството в сферата на образованието и културата.

Мицотакис каза на брифинга, че е била обсъдена и ваксинацията срещу Covid-19 предвид новия вариант "Омикрон". Той предложи помощта на Гърция в кампанията за имунизиране. "Радвам се, че новият премиер отдава голямо значение на ваксинацията", каза гръцкият министър-председател.

След срещата на Петков с гръцкия премиер се проведе заседание, в което участваха още министърът на финансите Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

"Днешният разговор на Петков и Мицотакис свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни", обявиха от Министерски съвет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна, двама души са ранени

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена)

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024