Снимка: © Министерски съвет

Кирил Петков се срещна с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е на първо посещение в България по покана на лидера на "Продължаваме промяната".

Срещата им в Министерски съвет започна в 10 ч. Гръцкият премиер е първият гост на правителствено равнище на българския министър-председател от встъпването му в длъжност.

Във фокуса на дискусията са били двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Била е обсъдена и газовата връзка между двете държави. "Интерконекторът България - Гърция е обща цел и е много важно да бъде завършен възможно най-бързо", заяви гръцкият премиер. Интерконекторът влиза в последния етап от изграждането и е въпрос на месеци да бъде финализиран. 

За Мицотакис предстои да се срещне и с президента Румен Радев днес на "Дондуков" 2.

„Беше удоволствие да направим с министър Мицотакис разговор по много важни регионални теми. Това, което видях, е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и че заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани”, заяви Петков след срещата.

„Благодаря на Кирил Петков за топлото гостоприемство. Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено”, каза Мицотакис.

„Има много възможности за развитие на сътрудничеството в енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи, и по-конкретно по темите за внос и  износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.

София и Атина работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения, отбелязаха от МС.

На брифинга на двамата лидери Петков обясни, че става дума за „стратегическа инфраструктура“, която е била обсъдена и на разговорите му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел миналата седмица. „Имаме възможност за връзка Александруполис - Бургас – Варна - Констанца. Тази връзка да бъде с пътища, влакове, енергийна, и да се засили, защото е стратегическа за района, за икономиката, за целите на по-добра сигурност в региона“.

"Добросъседството е най-важното, винаги сме готови да обсъдим потенциалните проблеми в региона. Обсъдихме, че бидейки двете страни на външната граница на ЕС, има добра логика да бъдем в координация на високо ниво за най-голяма ефективност", отбеляза още Петков.

От правителството подчертават, че тема на разговор между двамата лидери е било още сътрудничеството в сферата на образованието и културата.

Мицотакис каза на брифинга, че е била обсъдена и ваксинацията срещу Covid-19 предвид новия вариант "Омикрон". Той предложи помощта на Гърция в кампанията за имунизиране. "Радвам се, че новият премиер отдава голямо значение на ваксинацията", каза гръцкият министър-председател.

След срещата на Петков с гръцкия премиер се проведе заседание, в което участваха още министърът на финансите Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

"Днешният разговор на Петков и Мицотакис свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни", обявиха от Министерски съвет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура

ВКП вече го проверява, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента