„Трябва да построим по-силна, по-иновативна, по-конкурентна Европа и да я направим по-атрактивна за всички европейски граждани. Трябва да я отворим за света и всичко, което е записано в Римската декларация, че Европа трябва да бъде по-силна на глобалната сцена – да го превърнем в реалност. Диалогът е от ключово значение“.

Това заяви на английски език президентът Румен Радев пред камерите на гала вечерта „The World Ahead 2022“ в София. Събитието е на британското издание The Economist и беше организирано на 1 февруари от Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). То е част от темата на списанието за „новата реалност“ през предстоящата година.

„Бих искал да изразя благодарността си към организаторите на това страхотно събитие. Темата за нашето бъдеще трябва да бъде ясна и добре позната за всички европейски граждани. Колкото повече и по-добре обсъждаме нашето бъдеще, толкова по-силна, сигурна и по-иновативна ще бъде Европа“, каза Радев.

„Срещи и дебати като тези ни предоставят възможността да осъзнаем предизвикателствата, пред които сме изправени днес, и ни помагат по-добре да конструираме стратегията си за бъдещето“, заяви на английски държавният глава.

От сцената на събитието, цитиран от БТА, той заяви, че „светът се превръща в арена на все по-ожесточена конкуренция, става все по-трудно предсказуем, непрекъснато влизаме от криза в криза и трябва да гарантираме Европа не само да премине през това бурно море, но да има устойчив курс и ясна цел".

Според него трябва да си даваме сметка, че много от кризите, които ни връхлитат, идват отвъд пределите на Европа и най-важен е въпросът с какви инструменти можем да им влияем в зародиш. „Европа отсъства от големите преговори, които текат между други велики сили и я засягат пряко. Трябва да положим огромни усилия да имаме силна европейска дипломация, както и бързи, ефективни и ясни механизми за решения“, посочи президентът.

В събитието се включи и премиерът Кирил Петков, който заяви, че българската икономика е „в сравнително добро макросъстояние“.

„Растежът през следващата година ще бъде около 5%, инфлацията е висока, но това е така заради високата европейска инфлация плюс факта, че за първи път избрахме да нямаме хора под линията на бедност“, добави той, цитиран от БТА. Премиерът каза още, че търговското салдо на страната ни е още негативно, което значи, че „не сме конкурентоспособни“.

Според него трябва да заложим на повече капитал и повече инвестиции, които ще гарантират икономически растеж.

Премиерът подчерта, че за първи път правителството залага публичните инвестиции да са 5,8 процента от БВП. „Това е един огромен бюджет - над 8 млрд. лв. публични средства, които ще бъдат използвани за инвестиции. Дефицитът ни ще бъде 4,1 процента от БВП д, той изцяло финансира тези инвестиции“, заяви той.

„Трябва да се промени начинът, по който тези пари се харчат. Защото те могат да купят много неща и да се инвестират по умен начин, ако не се откраднат, както се е случвало досега“, каза Петков.


Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос