Радев и Петков участваха в събитието "The World Ahead 2022" на сп. "The Economist"

„Трябва да построим по-силна, по-иновативна, по-конкурентна Европа и да я направим по-атрактивна за всички европейски граждани. Трябва да я отворим за света и всичко, което е записано в Римската декларация, че Европа трябва да бъде по-силна на глобалната сцена – да го превърнем в реалност. Диалогът е от ключово значение“.

Това заяви на английски език президентът Румен Радев пред камерите на гала вечерта „The World Ahead 2022“ в София. Събитието е на британското издание The Economist и беше организирано на 1 февруари от Британско-българската бизнес асоциация (BBBA). То е част от темата на списанието за „новата реалност“ през предстоящата година.

„Бих искал да изразя благодарността си към организаторите на това страхотно събитие. Темата за нашето бъдеще трябва да бъде ясна и добре позната за всички европейски граждани. Колкото повече и по-добре обсъждаме нашето бъдеще, толкова по-силна, сигурна и по-иновативна ще бъде Европа“, каза Радев.

„Срещи и дебати като тези ни предоставят възможността да осъзнаем предизвикателствата, пред които сме изправени днес, и ни помагат по-добре да конструираме стратегията си за бъдещето“, заяви на английски държавният глава.

От сцената на събитието, цитиран от БТА, той заяви, че „светът се превръща в арена на все по-ожесточена конкуренция, става все по-трудно предсказуем, непрекъснато влизаме от криза в криза и трябва да гарантираме Европа не само да премине през това бурно море, но да има устойчив курс и ясна цел".

Според него трябва да си даваме сметка, че много от кризите, които ни връхлитат, идват отвъд пределите на Европа и най-важен е въпросът с какви инструменти можем да им влияем в зародиш. „Европа отсъства от големите преговори, които текат между други велики сили и я засягат пряко. Трябва да положим огромни усилия да имаме силна европейска дипломация, както и бързи, ефективни и ясни механизми за решения“, посочи президентът.

В събитието се включи и премиерът Кирил Петков, който заяви, че българската икономика е „в сравнително добро макросъстояние“.

„Растежът през следващата година ще бъде около 5%, инфлацията е висока, но това е така заради високата европейска инфлация плюс факта, че за първи път избрахме да нямаме хора под линията на бедност“, добави той, цитиран от БТА. Премиерът каза още, че търговското салдо на страната ни е още негативно, което значи, че „не сме конкурентоспособни“.

Според него трябва да заложим на повече капитал и повече инвестиции, които ще гарантират икономически растеж.

Премиерът подчерта, че за първи път правителството залага публичните инвестиции да са 5,8 процента от БВП. „Това е един огромен бюджет - над 8 млрд. лв. публични средства, които ще бъдат използвани за инвестиции. Дефицитът ни ще бъде 4,1 процента от БВП д, той изцяло финансира тези инвестиции“, заяви той.

„Трябва да се промени начинът, по който тези пари се харчат. Защото те могат да купят много неща и да се инвестират по умен начин, ако не се откраднат, както се е случвало досега“, каза Петков.


Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023