Радев назначи нов външен министър на мястото на Николай Милков

Президентът Румен Радев е сменил министъра на външните работи Николай Милков и е назначил Иван Кондов на неговото място на фона на продължаващата неяснота около съставянето на редовен кабинет.

Милков вече има ново назначение - той беше определен за посланик на България в НАТО, след като вече беше посланик на държавата във Франция.

Позицията стоеше овакантена в продължение на повече от една година, след като титулярът ѝ Драгомир Заков беше избран за военен министър в кабинета на Кирил Петков. След падането на правителството, Заков не се върна на тази длъжност, но не бе избран и нов представител.

Само преди няколко дни в "Панорама" Николай Милков твърдеше, че не знае дали и кога Румен Радев ще направи смяна в МВнР.

"Смятам, че това е решение, което той ще вземе - кога точно би следвало аз да замина в НАТО. В зависимост от това ще бъде взето и решението дали трябва да бъде назначен нов служебен министър или не. Към момента аз не мога да изнеса такава информация. Но логиката на такова назначение е, че то е спешно", коментираше той.

В същото предаване той хвалеше държавната военна помощ за Украйна, която нарежда България на девето място по принос като дял от БВП - въпреки че президентът Радев твърдо се противопоставяше на инициативата на 48 Народно събрание за изпращане на оръжия и боеприпаси.

Новият служебен министър на външните работи Иван Кондов е постоянен секретар на МВнР от 2021 г. Завършил е "Международни отношения в УНСС, кариерата му във Външно министерство започва в средата на 90-те години.

През 2017-2021 г. той е посланик на България в Испания. Работил е и като директор "Протокол" в администрацията на президента Росен Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024