МВнР се похвали с помощта на България за Украйна, срещу която Румен Радев се противи

Служебният министър на външните работи Николай Милков похвали България като една от държавите с най-голям дял на помощта за Украйна като дял от своя БВП.

Милков цитира данни от Statista.com (който всъщност визуализира информацията, събирана от германския Институт за световна икономика Киел), според които България е била на шесто* място по обещана помощ за Украйна като процент от брутния вътрешен продукт.

"България подкрепя активно Украйна. Ние винаги получаваме благодарности не само от нашите партньори, а от самата Украйна за помощта и за позицията ни", каза той в интервю за "Панорама" след въпрос за разминаванията между посланията на президента Румен Радев и декларираната проукраинска позиция на МВнР.

Данните, които Николай Милков цитира, са частично верни, тъй като отразяват нивото на двустранни помощи за Украйна към средата на януари 2023 г.

Оттогава други европейски държави увеличиха значително своите ангажименти за подкрепа на Киев.

В момента България е на 9-то място в света по този показател след Латвия, Естония, Литва, Португалия, Полша, Нидерландия, Чехия и Великобритания, според данните на Института IFW Kiel.

В абсолютни стойности на разходите за подкрепа за Украйна лидер е САЩ с над 71 млрд. евро.

Това, което прави впечатление в статистиката за българската помощ, е, че тя е почти изцяло доминирана от военната подкрепа - 239 млн. евро, а остатъкът около 1 млн. евро са хуманитарните помощи.

Съгласието за отпускане на военно-техническа помощ беше постигнато едва в 48 Народно събрание в края на 2022 г., докато президентът Румен Радев наричаше ПП и ДБ "войнолюбци", и многократно поставя под въпрос удължаването на подкрепата.

В началото на руската военна инвазия в Украйна Радев обещаваше единствено "каски и бронежилетки" за украинското цивилно население. Именно заради тази позиция на президента през април 2022, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че "половинчатите мерки" с каските се тълкуват от Украйна като послание "Искаме да умрете защитени".

България допринася не само с двустранна помощ, но и чрез дела си в общите пакети на ЕС за Украйна и чрез парите, които отделяше за приемането на бежанци.

От института дават оценка 2.5 / 5 на България за прозрачност на данните, които държавата съобщава за помощта за Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024