Радев не прочел доклада на ДАНС за шпионите в Руската църква, но не е съгласен с бързото им гонене Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев засипа с критики лидерите на ПП и ДБ, които настояват за реформа в службите за сигурност, като обяви, че ДАНС била в правото си да се защитава срещу "невежи политици" с "болни амбиции".

Без да назовава имена, Радев тръгна в атака след въпрос по повод изгонените руски свещеници, заподозрени в шпионаж.

"Когато се освети някой като агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от територията на страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа - да се установи кои са обектите на въздействие в България, кои хора е вербувал, ако го е направил, на кои хора е въздействал, от кои хора в България получава информация. Да се установи тази мрежа. Когато се експулсира, всички усилия отпадат за разкриване на истинската мрежа, ако има такава", обяви Радев.

В същото време той отговори, че не е чел конкретния доклад на ДАНС по повод агентурата в Руската църква: "Дори да бях чел, нямаше да кажа, защото не съм като други лидери, които правят фриволни изказвания".

В типичния си тон от последните месеци Радев нарече "вопиюща некомпетентност" исканията на ПП и ДБ за реформи.

"Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигунрност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражават да атакуват безогледно ключови институции. Да раздават оценки на службите от нивото на тяхната вопиюща некомпетентност. Единствената цел на т.нар. реформа е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да им противостои", беше коментарът му.

Той атакува безименни "хора, които снемат, фотографират документи с гриф Секретно, и ги разпръскват по разни сайтове, които с охота споделят чувствителна информация на чужди граждани, които ръсят в ефир класифицирана инфрмация", като обяви, че трябва да "отговарят пред закона, а не да променят законите".

Радев е пряко засегнат от евентуалното приемане на промените в структурата на службите, защото предложенията на ПП и ДБ предполагат той повече да не участва в процедурата по избор на ръководители на ДАНС, ДАР и главен секретар на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024