Радев недоволен от плана на ПП-ДБ да му отнемат властта в службите Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев отново даде сигнал, че няма да остави без последствия намеренията за законови промени, с които участието му в назначенията на шефове на служби за сигурност ще бъде премахнато.

"Който има амбицията да реформира службите трябва на първо място да познава законите, структурите, задачите, функциите и начините им на взаимодействие с чуждите служби. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководствата им с така наречените "наши хора" от записа", каза Радев, който се намира на посещение на Солунския международен панаир.

Ден по-рано от ПП-ДБ представиха нов план за реформа на службите, в които назначенията на директори на спецслужбите се отнема от правомощията на президентството.

В края на миналата седмица Народното събрание отказа и да приеме докладите за годишната дейност на две от трите агенции - ДАНС и ДА "Разузнаване", чиито началници влязоха в открит конфликт с Кирил Петков и екипа му след изтичането на записа от партийното заседание на "Продължаваме промяната".

Радев защити действащия шеф на ДАНС Пламен Тончев, като обяви, че той е получил награда от Съединените щати, връчвана годишно на една държава за изключителен принос към националната сигурност на САЩ и съюзниците.

"Нека да се разберат, когато говорят за съгласуване с посолството - те всъщност срещу посолството ли тръгват?", беше коментарът на Радев, отново с препратка към прословутия запис от срещата на ПП.

Според ПП-ДБ вече има принципно съгласие с ГЕРБ и ДПС реформата да мине - включително външното разузнаване да се слее с военното.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024