Радев няма да оттегли указа, с който предлага НС да избере Мария Габриел за премиер

Президентът Румен Радев няма да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да избере Мария Габриел от ГЕРБ за премиер, въпреки призива от ПП-ДБ. Мотивът на коалицията за искането е, че Габриел представи пред държавния глава състав на правителство, в който половината министри не са дали съгласие да участват.

Според министъра на правосъдието в оставка и доктор по конституционно право Атанас Славов това действие на излъчената от партията на Бойко Борисов кандидатка за министър-председател е нарушение на духа на основния закон. Той се позова на практика на Конституционния съд от 1992 г.

Не така мислят обаче юристите на Радев. От прессекретариата на президента съобщиха, че според конституцията той предлага на парламента само кандидата за премиер, а структурата и съставът на бъдещия Министерски съвет и тяхното предлагане за гласуване от Народното събрание "е изрична отговорност на кандидата за министър-председател".

Това на практика значи, че Габриел може да внесе за гласуване друг състав на правителство, различен от представения пред Радев по-рано във вторник, когато му върна папка с "изпълнен мандат". Преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова каза пред БНТ, че работа на Народното събрание е да прецени дали предложените за министри са дали съгласието си за това или не. Самите министри биха могли да изразят несъгласие именно пред органа, който гласува, стана ясно още от думите ѝ.

Непосредствено преди от президентската институция да излязат със съобщение, че указът на Радев остава в сила и той вече е изпратен, и пиарът на ГЕРБ Никола Николов "нападна" ПП-ДБ и юристите им за това, че според тях има нарушение на конституцията - с пост във фейсбук.

В предварителния дневен ред на парламента за сряда няма точка за гласуване на нов премиер и министри на мястото на кабинета "Денков", който от 6 март е в оставка. Но това може да се промени още утре, когато се приема програмата на депутатите за седмицата. Няма и внесен проект за решение за избор на ново правителство. Очаква се ГЕРБ да говори пред медиите сутринта преди началото на пленарния ден след отказа на номинираните от ПП-ДБ министри в кабинет "Габриел" без тяхното съгласие и без подписано споразумение за управление.

За избор на министър-председател, състав и структура на правителство са нужни поне половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала депутати. Тоест нужното мнозинство може да е по-малко от 121 гласа, ако има отсъстващи от общо 240-те народни представители. ДПС вече съобщи, че подкрепя проектоправителството на ГЕРБ, начело с Мария Габриел. ГЕРБ и ДПС имат общо 105 народни представители.

ПП-ДБ: Борисов избра дружбата си с Пеевски пред България, доверието в Габриел е безвъзвратно загубено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024