ПП-ДБ: Борисов избра дружбата си с Пеевски пред България, доверието в Габриел е безвъзвратно загубено

ПП-ДБ не са се съгласявали нито с проектокабинета, представен от Мария Габриел, нито с подписания от нея проект за споразумение за общо управление.

Решението ѝ да го направи без съгласие на партньорската коалиция е довело до "безвъзвратна загуба" на доверие в нея, а Асен Василев стигна още по-далече и нарече Габриел "най-новото и най-красиво лице на мафията в България".

"Немалка част от номинраните за министри не са давали съгласие да бъдат включени в този състав - включително и аз", каза премиерът Николай Денков, който допълни, че ще подаде декларация, че не желае да бъде номиниран, ако проектът влезе в Народното събрание

"Изрично казахме на колегите от ГЕРБ, че след като свършат преговорите, имаме нужда от няколко часа, за да ги обсъдим и да ги представим на колективните ни органи. Нищо не налага такова бързане. Ние бяхме готови да продължаваме да преговаряме, докато стигнем до крайно съгласие. Но ГЕРБ напуснаха преговорите и отидоха при президента. Това ни показва, че през последните дни не е имало желание за реален преговорен процес, а се е симулирало такъв", каза още Денков.

Христо Иванов разказа, че още по време на преговорите са попитали Мария Габриел дали планира да представи несъгласуван с ПП-ДБ състав на кабинета - и тя е отговорила "Не, това не е моят стил".

"Да се представи несъгласуван състав с министри, които са представители на политически сили, които не са съгласували това и няма волеизявление за съгласието им - честно казано, не съм си представял такова нещо", каза Иванов.

На пресконференцията до премиера присъстваха и доста от министрите от кабинета в оставка, чиито имена днес бяха представени като "готови" за кандидати от ГЕРБ - вкл. Асен Василев, Кирил Вътев, Атанас Славов, Георги Гвоздейков, Зарица Динкова, Андрей Цеков, Катя Панева, Димитър Илиев.

Още по-остър беше тонът на Кирил Петков, който заяви, че доверието на ПП-ДБ в личността на Мария Габриел като кандидат-премиер е "безвъзвратно загубено".

"Тя се поддаде на натиск от г-н Борисов, предполагам и на г-н Пеевски.Тя показа, че няма качества да бъде премиер. Към нея изпитвам жал. Но за г-н Борисов ме е срам", каза Кирил Петков.

"В нито един ден не се яви, не вдигаше телефоните си, криеше се зад 4 жени, защото нямаше мъжеството да каже "Аз не мога да приема такъв кабинет". Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с г-н Пеевски пред България", каза още той на пресконференция.

Асен Василев се обърна задочно към Мария Габриел, като напомни, че през 2022 г. той също е бил на нейното място и е получил мандат за правителство, за което няма парламентарна подкрепа.

"Бяхме на 4 гласа от това да осигурим мнозинство за правителество, но тъй като нямахме съгласие и мнозинство, върнах мандата, а не си позволих да си играя със съдбата на България. Това е абсолютно безобразие. Това е поругаване на всичко, за което се борихме като правова държава. Това означава, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", каза Асен Василев.

Христо Иванов описа и хронологията на преговорите с ГЕРБ, като даде да се разбере, че една от причините да се търси "взривяване на процеса" е невъзможността на екипа на Борисов да прокара текст, който "бетонира" ДПС като единствен потенциален партньор в 49 Народно събрание в т.нар. плаващи мнозинства.

"Отказхаа да продължат разговорите на експертно ниво за законодателната и управленската програма - още един знак, че навлизаме във фаза на търсене на повод за взривяване на процеса, а не резултата, който всички желаем. Беше ни казано, че или може да има споразумение и това налага съществена промяна в състава на МС, или може да има същия състав на МС, но без споразумение. Споразумението и неговият ефект бяха големият проблем. Но понеже беше неудобно да се каже какъв е той - се търсеха други поводи. Напускаше се няколко пъти драматично и без ясно обяснение защо, прекъсваха се преговорите, даваха се драматични пресконференции, на които никой не разбираше нищо", каза той.

Иванов посочи, че няма подписано споразумение нито за механизма за вземане на решения във властта, нито за състава на Министерския съвет.

"Имаше разговори за различни предложения за министри. За министър на електронното управление ние предложихме 9 души. Когато казват, че не сме преговаряли, да знаете, че това е лъжа. Десетият човек беше предложение на г-жа Габриел. Ние бяхме готови да го приемем. Свързаха се наши хора с него, оказа се, че с него не е говорено (от ГЕРБ)", каза Христо Иванов.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024