Радев обеща "максимално добри условия" за партиите при ротацията Снимка: © Screenshot: БНТ

Президентът Румен Радев обеща "максимално добри условия" на изпълнителната власт, когато се стигне до ротацията в кабинета.

"Винаги когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта. Ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт да вземе своите решения". заяви Радев пред журналисти.

Очакванията са на 6 март премиерът Николай Денков да подаде оставка на целия кабинет, което означава, че отново ще се мине през консултации при президента, връчване на мандати и гласуване на новия министър-председател и състав на кабинета от Народното събрание.

Според Радев решението за това кой ще бъде външен министър, което се превърна в основна разделителна линия между управляващите в последните седмици, трябва да бъде взето от самите тях и той не може да коментира кой да заеме поста.

От управляващите той поиска и разкриване на политическите зависимости, изплували според него след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие в съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края. Това очаква обществото ни. Това е и тест, но и възможност и за съдебната система, и за изпълнителната власт, и за Народното събрание, да решат този случай,” каза президентът.

Той заяви още, че по време на служебните правителства не е имало информация за натиск върху министри нито от тях, нито от страна на службите.

На въпрос има ли връзка между регистраното от Весела Лечева движение "Трети март" и негов политически проект, Радев отговори с контравъпрос: "Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "Трети март" и ги питайте какво ги притеснява."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024