Радев обвини кабинета, че "поставя националната памет под карантина" Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

Президентът Румен Радев отправи критики срещу правителството заради предупрежденията да не се организират официални церемонии на връх Шипка заради епидемията от Covid-19.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук", каза държавният глава, преди да се изкачи до Паметника на свободата.

По-рано главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че "събирането на едно място на 3000-5000 души от различни населени места от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване", а официалните церемонии бяха отменени. Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече "цинизъм" забраната за тържествата на Шипка на Трети март, а днес Радев продължи темата дори по време на речта си.

"Очаквали ли сте, че някой някога ще ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?", попита той множеството край върха, на което получи отговор "Не".

Същите спорове възникнаха точно преди една година, когато здравните власти издадоха предписание да не се провеждат официални тържества на Шипка - по това време в България все още не беше засечен случай на Covid-19. В момента дневният брой на новите инфектирани от коронавирус в страната надвишава 2400 души. Самият Румен Радев прекара последната седмица под карантина заради заболяването на съпругата му Десислава Радева от Covid-19.

Малко по-рано Цвета Караянчева също се качи на Шипка и коментира, че "не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук".

"Когато са отменени официалните тържества, няма как да престъпваш препоръките на главния държавен здравен инспектор. Аз днес тук съм като гражданин, заедно с колеги и приятели. Не е важно да четем помпозни речи, не е нужно да си правим на инат. Идвайки тук, ние прекланяме глава пред подвига на героите", каза тя.

Докато президентът и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева самостоятелно се поклониха пред Паметника на свободата, министър-председателят Бойко Борисов отново беше "на терен" - този път на инспекция на ремонта при тунела "Витиня". Той отговори на държавния глава:

Борисов отговори на Радев: Не е забранено да се празнува, по-свободни българите не са били


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022