Радев обвини кабинета, че "поставя националната памет под карантина" Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

Президентът Румен Радев отправи критики срещу правителството заради предупрежденията да не се организират официални церемонии на връх Шипка заради епидемията от Covid-19.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук", каза държавният глава, преди да се изкачи до Паметника на свободата.

По-рано главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че "събирането на едно място на 3000-5000 души от различни населени места от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване", а официалните церемонии бяха отменени. Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече "цинизъм" забраната за тържествата на Шипка на Трети март, а днес Радев продължи темата дори по време на речта си.

"Очаквали ли сте, че някой някога ще ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?", попита той множеството край върха, на което получи отговор "Не".

Същите спорове възникнаха точно преди една година, когато здравните власти издадоха предписание да не се провеждат официални тържества на Шипка - по това време в България все още не беше засечен случай на Covid-19. В момента дневният брой на новите инфектирани от коронавирус в страната надвишава 2400 души. Самият Румен Радев прекара последната седмица под карантина заради заболяването на съпругата му Десислава Радева от Covid-19.

Малко по-рано Цвета Караянчева също се качи на Шипка и коментира, че "не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук".

"Когато са отменени официалните тържества, няма как да престъпваш препоръките на главния държавен здравен инспектор. Аз днес тук съм като гражданин, заедно с колеги и приятели. Не е важно да четем помпозни речи, не е нужно да си правим на инат. Идвайки тук, ние прекланяме глава пред подвига на героите", каза тя.

Докато президентът и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева самостоятелно се поклониха пред Паметника на свободата, министър-председателят Бойко Борисов отново беше "на терен" - този път на инспекция на ремонта при тунела "Витиня". Той отговори на държавния глава:

Борисов отговори на Радев: Не е забранено да се празнува, по-свободни българите не са били


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024