Радев се опълчи на идеите за край на президентските служебни кабинети Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев отново намери повод за атака срещу ПП-ДБ, като обяви проекта им за промени в конституцията за "юридически неграмотен и политически порочен".

Основният му мотив срещу предложенията се оказа фактът, че те засягат именно неговата институционална власт през идеята за заличаване на правото на президента да управлява еднолично през служебните кабинети.

"Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше", обяви Радев.

Самият той контролираше изпълнителната власт между май - декември 2021 и август 2022 - юни 2023 г. на фона на парламентарната криза и поредица от предсрочни избори. Кабинетът на Гълъб Донев завръши с 35% одобрение (според данни на "Тренд"), но личният рейтинг на Радев се стопи в последните месеци от управлението му - само за един месец спадна със седем на сто до 36% (юни 2023).

Радев атакува формално и предложенията за реформа в съдебната власт, като обвини ПП-ДБ, че не са оправдали очакванията за "работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация а съдебната система".

Неговият екип също твърдеше, че готви предложения за конституционна реформа, но поне от три години те не са представяни за обсъждане.

Последният му аргумент срещу проекта е идеята за смяна на националния празник от 3 март на 24 май и записването му в конституцията.

"Явно когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу хилядите загинали за свободата ни. Категорично против съм срещу такива експерименти", заяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024